Muștarul este un condiment clasic, care poate aduce savoare preparatelor din carne sau sandvișurilor. De asemenea, se poate integra cu succes și în rețetele care presupun fierbere sau coacere, fiind un ingredient versatil, care creează o aromă aparte. Nu te resemna să folosești muștarul doar alături de mici sau hotdog. Există multe alte variante pentru a-l consuma, chiar dacă nu ești un as în bucătărie. Important este să încerci rețete simple, cu un număr redus de ingrediente, care vor avea un gust senzațional după ce sunt gata.
Iată ce preparate culinare poți realiza folosind muștarul:
1. Sandviș aromat
Ingrediente:
- ½ linguriță de muștar;
- 2 felii de pâine integrală;
- unt;
- 3 frunze de salată verde;
- 2 felii de șuncă presată de pui sau curcan.
Cum se prepară:
Întinde muștarul pe ambele felii, apoi adaugă unt numai pe una dintre ele, folosind un cuțit pentru a obține un strat subțire, uniform. După aceea pune feliile de șuncă, iar la final salata.
Savurează cu o limonadă și nu îți va mai fi foame timp de câteva ore.
2. Conopidă la cuptor
Ingrediente:
- 2 linguri de muștar;
- ½ conopidă fiartă, mărunțită;
- 2 linguri de smântână
- 1 cană de supă de legume;
- 3 căței de usturoi.
Cum se prepară:
Amestecă supa de legume, conopida și muștarul într-o oală, apoi dă la cuptor timp de 30 de minute, la foc mediu. Servește cu smântână și usturoi tocat.
3. Piure cremos
Ingrediente:
- 1 lingură de muștar;
- 3 cartofi fierți, decojiți;
- ½ linguriță de sare de mare;
- 2 linguri de lapte;
- 1 linguriță de unt.
Cum se prepară:
Mixează cartofii cu unt și lapte, apoi adaugă sarea și muștarul și continuă până obții un amestec omogen. Servește cu friptură de pui sau curcan, presărat cu frunze proaspete de pătrunjel.
4. Tocăniță de pui
Ingrediente:
- 2 linguri de muștar;
- 500g carne de pui făcută la grătar, tăiată cubulețe;
- 2 frunze de tarhon verde;
- sucul de la o jumătate de lămâie;
- 600 ml zeamă de pui.
Cum se prepară:
Amestecă zeama de pui, muștarul și tarhonul într-o oală și lasă să fiarbă 5 minute, la foc mic. După aceea adaugă cubulețele de pui și sucul de lămâie, dă în clocot și servește cu smântână.
5. Dressing pe bază de muștar
Ingrediente:
- 1 linguriță de muștar;
- 2 linguri de ulei extravirgin de măsline;
- 1 cățel de usturoi, tocat;
- ¼ linguriță de busuioc uscat;
- 2 linguri de suc proaspăt de lămâie.
Cum se prepară:
Amestecă bine toate ingredientele și folosește dressing-ul la salate de crudități, în special cele care conțin salată verde, morcov, ardei gras și spanac crud.
6. Paste cu brânză și muștar
Ingrediente:
- 300g macaroane din făină integrală, fierte;
- 2 linguri de muștar;
- 2 linguri de sos Bechamel;
- 100g de parmezan ras;
- 150g de brânză Cheddar rasă.
Cum se prepară:
Amestecă macaroanele cu muștarul, sosul Bechamel, parmezanul și brânza Cheddar și servește-le calde, presărate cu oregano proaspăt.
7. Tocăniță de vită cu muștar
Ingrediente:
- 2 linguri de muștar;
- 400g de carne de vită fiartă sau făcută la grătar, tăiată cubulețe;
- 2 linguri de făină neagră;
- 1 crenguță de cimbru uscat;
- 300ml zeamă de vită.
Cum se prepară:
Amestecă muștarul cu zeama de vită, făina și cimbrul într-o oală și lasă la foc mic, amestecând tot timpul. După ce a fiert adaugă carnea și lasă să fiarbă încă 5 minute.
Servește cald, cu smântână sau iaurt grecesc cremos.
8. Friganele cu lapte și muștar
Ingrediente:
- 10 felii de pâine integrală;
- 7 linguri de lapte integral;
- 2 ouă;
- 1 lingură de muștar;
- ½ linguriță de cuișoare măcinate;
- ¼ linguriță de oregano uscat.
Cum se prepară:
Amestecă laptele, ouăle, cuișoarele, muștarul și oregano într-un bol. Tapetează o tavă cu hârtie de copt, înmoaie feliile de pâine în amestec și dă la cuptor timp de 7-8 minute, la foc mediu. Savurează-le simple sau cu struguri și brânză cu mucegai.
Muștarul a ocupat dintotdeauna un loc important pe masă, iar acum îl poți folosi la mai multe rețete, obținând un gust special. Pentru fiecare preparat poți alege muștar dulce sau picant, în funcție de preferințe, și poți redescoperi vechile rețete cu un gust mai atractiv. Familia, prietenii sau oaspeții vor aprecia cu siguranță aceste preparate rapide, pe placul tuturor.