Mâncăm mai des migdale crude sau nuci românești, însă și nucile de macadamia merită consumate, deoarece furnizează o mulțime de nutrienți importanți pentru corp. Sunt mai constisitoare decât migdalele și nucile românești, însă nici nu trebuie consumate în cantități exagerate, deoarece, la fel ca toate oleaginoasele, au un conținut caloric ridicat.
Nucile macadamia conțin o cantitate mare de mangan, fier, cupru, fosfor, magneziu, proteine, grăsimi sănătoase, antioxidanți, acid folic, vitamina A și vitamine cu complexul B. Prin urmare, merită să le consumi din când în când, iar în plus va rezulta un lapte delicios, care înlocuiește cu succes laptele de vacă.
Aceste nuci sunt foarte bune pentru sănătatea inimii, deoarece au grăsimi mononesaturate care scad nivelul colesterolului rău și al trigliceridelor.
De asemenea, un alt motiv pentru care trebuie să consumi nuci macadamia este acela că furnizează o cantitate mare de acid palmitoleic care stimulează metabolismul să ardă mai multe grăsimi.
Fiind foarte consistente, nucile macadamia constituie o gustare potrivită și echilibrată, astfel că vor ține de foame și te împiedică să faci excese culinare.Tot acidul palmitoleic este cel care protejează creierul de boli, alături de un alt acid care se regăsește din abundență în nucile macadamia, și anume acidul oleic.
Cum să faci lapte din nuci macadamia
Chiar dacă ești mai obișnuită cu laptele de orez, soia, migdale sau ovăz, deoarece acestea se regăsesc frecvent în supermarket, trebuie să știi că laptele din nuci macadamia este unul foarte gustos, hrănitor și cremos. Însă, acest lucru este valabil doar dacă îl prepari acasă, folosind o cantitate mare de nuci și apă pentru a obține un lapte concentrat, care va înlocui cu succes laptele de vacă.
Poți să-l folosești pentru cerealele de la micul dejun, pentru budinca de chia, cafea, smoothie, ceai negru sau orice altă mâncare/desert care necesită lapte de vacă. Cumpără nuci macadamia cude și lasă-le la înmuiat timp de 2-3 ore sau peste noapte, deoarece astfel se vor digera mai ușor și corpul va absorbi mai mulți nutrienți.
După ce s-au hidratat, se pun în blender împreună cu o cantitate dublă sau triplă de apă (în funcție de consistența dorită), puțină sare și se mixează pănâ când se transformă în lapte. Chiar dacă nucile macadamia, precum și cele caju sau pecan nu au foarte multă pulpă, poți să strecori laptele pentru a obține o consistență cât mai apropiată de cea a laptelui de vacă.
Ca să îndulcești puțin laptele poți să folosești în timpul mixării 1-2 curmale, stevia, sirop de arțar, sirop de agave, zahăr de cocos sau miere de albine.
Pentru a-i conferi o aromă poți să folosești extract de vanilie sau semințele de la o păstaie de vanilie, scorțișoară, nucșoară, turmeric, cacao.
Preferând laptele vegetal făcut în casă, vei știi exact că acesta este concentrat și nu conține aditivi care de regulă se regăsesc în sortimentele mai ieftine de lapte vegetal din supermarket.
Obișnuiește-te să citești de fiecare dată eticheta cu ingrediente înainte de a cumpăra un lapte vegetal, deoarece de foarte multe ori acesta conține foarte mulți aditivi nocivi și este de preferat să îl eviți.