Pe rafturile supermarketului sau în frigidere vei găsi o varietate de paste, atât uscate, cât și proaspete. Dacă știi cum să alegi cele mai bune paste din magazin nu-ți va fi deloc greu să pregătești rețete rapide și gustoase, în stil italienesc. Indiferent dacă mergi la un magazin obișnuit sau la un magazin de specialități și preparate regionale, există metode pentru a te asigura că alegi produsele potrivite pentru rețetele tale. Pastele sunt ușor de preparat, dar forma și textura influențează decisiv gustul final. Dacă se înmoaie sau se rup aspectul preparatului nu va fi la fel de plăcut, iar dacă le combini cu sosul nepotrivit nu vei putea să te bucuri de bogăția aromelor specifice. Contează foarte mult să citești ingredientele pentru a reuși să alegi pastele ideale.
Iată cum poți selecta cele mai bune paste din magazin:
1. Uscate sau proaspete?
Pastele proaspete au un gust cu totul special atunci când sunt făcute în casă sau dacă le cumperi exact în ziua în care au fost preparate. Pastele „proaspete” de la supermarket nu au aceeași textură și savoare specială și adesea se înmoaie și se rup când sunt adăugate la diferite sosuri.
Prețul lor este de obicei dublu față de cel al pastelor uscate, iar termenul de valabilitate este scurt, astfel încât poate fi o problemă dacă nu ai timp să gătești în zilele de lucru și ai uitat când expiră pastele pe care le-ai cumpărat. Pastele uscate sunt mai rezistente, având o textrură robustă. Atunci când le amesteci cu sosul este un risc mai mic să se rupă. În plus, au un termen de valabilitate mai îndelungat și un preț mai redus. Pot fi păstrate mai multe luni într-un loc uscat și răcoros, gata de a fi utilizate de fiecare dată când vrei să pregătești o rețetă nouă.
2. Pastele cu ou
Pentru acest sortiment de paste se adaugă gălbenușuri de ou pentru a îmbunătăți textura și culoarea aluatului. Aroma pastelor cu ou este intensă și culoarea plăcută va da un aspect apetisant preparatelor care le utilizează drept ingredient. Pastele proaspete sunt preparate de obicei cu ouă, în timp ce variantele de paste uscate conțin apă.
3. Pastele tăiate cu lamă de bronz
Este vorba despre un proces special de tăiere a pastelor, în cadrul căruia aluatul pentru paste este împins printre lamele de bronz pentru a obține forma potrivită, în timp ce procedeul obișnuit este realizat cu ajutorul aparatelor din teflon. Acest procedeu de tăiere a pastelor creează o suprafață mai poroasă și o textură mai aspră a aluatului, fovorizând absorbția sosului și a celorlalte arome din rețeta aleasă.
4. Pastele din făină de grâu dur
Majoritatea pastelor produse în Italia sunt obținute din făină de grâu dur. Acest tip de făină dă o textură deosebită pastelor, făcându-le mai ferme chiar și când sunt amestecate cu sos.
În plus, creează o nuanță aurie, foarte plăcută atunci când îți servești invitații.
5. Pastele „rigate”
Acest termen trebuie să-ți semnaleze că pastele în cauză au margini zimțate, fiind utile pentru a absorbi sosurile aromate. Astfel de paste sunt cele de tip penne sau rigatoni.
6. „Ini” și „oni”
Dacă trebuie să alegi între fusillini, fusilli și fusillioni, ține cont de următoarea regulă: pastele a căror denumire se termină în „ini” sunt o versiune de dimensiuni mai mici a unei anumite forme (în acest caz fusilli), iar pastele care se termină în „oni”sunt de dimensiuni mai mari. Un alt exemplu sunt pastele conchiglie și conchiglioni.
7. Combinația ideală dintre paste și sos
Înainte de a merge să cumperi paste ar trebui să alegi rețeta de sos pe care vrei să-l prepari. Acesta este punctul de pornire pentru că fiecare tip de sos se potrivește unor anumite forme de paste.
Asocierile nu sunt întâmplătoare și un sos nu va fi potrivit pentru orice fel de paste. Cel mai bine este să te gândești la sos și să cumperi direct tipul de paste care se poate combina cu aromele utilizate.
8. Pastele din diferite regiuni
În afară de spaghete și paste penne, pe care le cunoaștem cu toții, există foarte multe sortimente de paste, din diferite regiuni ale Italiei. Cel mai bine este să mergi la un magazin cu specialități din Italia pentru a avea ocazia să experimentezi cu toate tipurile de paste și să le găsești pe cele care îți plac cel mai mult. Încearcă sortimente mai rar întâlnite cum sunt pastele trofie, strozzapreti și lumache.