Cuisoarele: cele mai bogate in antioxidanti

Cuisoarele ar putea inlocui cu succes antioxidantii sintetici care se folosesc pentru ca alimentele procesate sa reziste. Potrivit unui studiu recent acestea contin cei mai puternici antioxidanti naturali.

Cuisoarele ar putea inlocui cu succes antioxidantii sintetici care se folosesc pentru ca alimentele procesate sa reziste. Potrivit unui studiu recent acestea contin cei mai puternici antioxidanti naturali.

 

Se pare ca si alte condimente specifice dietei mediteraneene au aceste proprietati, dar specialistii sustin ca dintre toate cuisoarele sunt cele mai bogate in antioxidanti.

Studiul a fost realizat la Universitatea Miguel Hernandez din Spania. Echipa de cercetatori condusa de dr. Juana Fernandez-Lopez a analizat proprietatile antioxidante ale mai multor plante aromatice precum oregano, rozmarin, cimbru, salvie si cuisoare. "Evaluand proprietatile cuisoarelor am descoperit ca acestea amana oxidarea lipidelor, proces care este principala cauza a deteriorarii alimentelor, reusind sa pastreze produsele proaspete", a declarat coordonatoarea cercetarii.

 

Antioxidantii sintetici ar putea fi inlocuiti cu cei naturali


Potrivit specialistilor, studiul este cu atat mai important cu cat producatorii ar putea inlocui antioxidantii sintetici din alimente cu cei naturali. In felul acesta produsele ar putea fi conservate fara a dauna sanatatii oamenilor.

In prezent, in industria alimentara se folosesc substante sintetice. Cuisoarele ar fi nu doar o alternativa naturala, ci si una mai ieftina si benefica pentru sanatatea consumatorilor.

Rezultatele cercetarii au fost publicate in revista "Flavour and Fragrance Journal". Raportul mai arata ca toate plantele analizate au proprietati antioxidante, dar "suprematia" este detinuta de cuisoare. Studii anterioare au aratat ca unele condimente naturale precum cimbrul sau oregano au proprietati antibacteriene si ca ar putea fi de asemenea utile in conservarea alimentelor. Pe viitor se va incerca folosirea acestor condimente in special in procesul de productie al alimentelor pe baza de carne.

 

 

Ce sunt cuisoarele?


Cuisoarele, avand denumirea stiintifica Eugenia caryophyllata, sunt mugurii uscati ai florii arborelui de cuisoara. Fac parte din familia Myrtaceae si sunt originare din Insulele Moluce (Indonezia).

Se pare ca in Occident planta a fost introdusa de catre arabi. Medicii o foloseau ca panaceu intrucat era eficienta impotriva oboselii si a pierderilor de memorie. De asemenea, in trecut cuisoarele erau considerate un afrodisiac puternic si mai erau folosite pentru a alunga moliile din dulapurile cu haine.

Cuisoarele au un gust iute-amarui, fierbinte si persistent, potolesc setea si pot inlocui sarea. In bucatarie se folosesc in prepararea prajiturilor cu fructe, dau aroma vinului fiert si ceaiului. De asemenea, bucatarii adauga cuisoare in preparatele din carne, in unele sosuri, ciorbe, in produsele marinate sau in conserve.

 

 

Beneficii asupra sanatatii


In ceea ce priveste proprietatile terapeutice ale cuisoarelor, acestea nu sunt deloc de neglijat. Astfel:

  • datorita proprietatilor antiseptice, se folosesc in stomatologie: calmeaza durerile de dinti si dezinfecteaza cavitatea bucala;
  • cuisoarele contin eugenol, de aceea sunt considerate un anestezic natural;
  • sunt o sursa importanta de mangan, fibre, vitamina C, acizi grasi omega 3, calciu si magneziu;
  • ajuta in procesul de digestie;
  • actioneaza impotriva colicilor;
  • intaresc imunitatea organismului;
  • sunt eficiente impotriva viermilor intestinali;
  • combat infectiile de la nivelul urechilor, nasului, gatului si organelor genitale;
  • imbunatatesc circulatia periferica;
  • se folosesc impotriva vomei, diareei, indigestiei si balonarii;
  • uleiul de cuisoare se foloseste impotriva racelii: se pun cateva picaturi in apa fiarta si se fac inhalatii; de asemenea, calmeaza tusea.