Iarna, si in special de sarbatori, avem tendinta de a consuma multe produse bogate in grasimi si zaharuri dar, pentru o buna stare de sanatate si o greutate corporala corecta, trebuie sa tinem cont intotodeauna de nevoile nutritionale ale organismului. In plus, cu cat suntem mai aproape de recomandarile "piramidei nutritionale" si avem un program de exercitii fizice regulat, cu atat ne putem bucura mai mult timp de o functionare optima a organismului si de o silueta de invidiat.
O alimentatie echilibrata include o varietate de alimente, in cantitati adecvate pentru mentinerea starii de sanatate, pe care trebuie sa le repartizam la cele 3 mese principale si 2 gustari.
"Iarna suntem mai vulnerabili din cauza temperaturilor scazute si organismul nostru are nevoie de o bogata sursa de fibre, nutrienti, vitamine si minerale. Avand toate aceste beneficii, cerealele integrale sunt alimente de baza, contribuind zilnic la o alimentatie echilibrata. Totodata, micul dejun, care include si cerealele integrale, ajuta la mentinerea unei greutati ideale si la o stare generala de bine pe parcursul intregii zile", explica Prof. Dr. Gabriela Radulian de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Nicolae Paulescu".
Studiu: Cerealele favorizeaza pierderea in greutate
Cercetatorii de la Oxford Brookes University din Marea Britanie au constatat ca un consum de cereale integrale pentru micul dejun in fiecare dimineata, timp de sase saptamani, dar si ca substitut pentru dejun in primele doua saptamani, este eficient pentru obtinerea si mentinerea unei pierderi in greutate.
In primele doua saptamani ale studiului, subiectii au consumat cereale integrale la micul dejun si la pranz, iar in ultimele patru saptamani doar la micul dejun. 85% dintre subiecti au pierdut in medie 1,1 kg dupa primele doua saptamani ale studiului, iar 75% dintre subiecti au pierdut in medie 1,4 kg la finalul celor sase saptamani de studiu.
In mod interesant, pierderea in greutate a fost mai mare la persoanele care au consumat o varietate mai mare de cereale integrale pentru micul dejun decat la cele care au consumat un singur tip de cereale pentru micul dejun.
Cerealele integrale au in general un continut redus de grasimi si o concentratie ridicata de carbohidrati si fibre, ceea ce face ca persoanele care le consuma la micul dejun sa fie mai putin predispuse tentatiei de a manca intre mese, ceea ce ar explica modul in care subiectii implicati in studiu au pierdut in greutate.
"Avand in vedere cresterea incidentei obezitatii in randul populatiei din intreaga lume, este important sa constientizam faptul ca includerea cerealelor integrale in alimentatia zilnica determina pierderea in greutate si mentinerea scaderii ponderale pe termen lung", adauga Prof. Dr. Gabriela Radulian.
Studiul a fost finantat dintr-un fond al Cereal Partners si a utilizat o varietate de cereale pentru micul dejun. Rezultatele sunt publicate in editia din martie a revistei "Nutrition Bulletin" al British Nutrition Foundation si sunt disponibile online.