Cerealele integrale - o sursa apetisanta de sanatate si energie

Cerealele integrale constituie un aliment preferat de multi oameni, inca de acum 10.000 de ani. Cercetarile efectuate recent au demonstrat ca cerealele integrale sunt un aliment esential pentru mentinerea sanatatii, atat prin elementele nutritive pe care le contin, cat si prin faptul ca micsoreaza riscul aparitiei unor afectiuni precum diabet, boli cardiovasculare sau maligne.

Principalele surse de cereale integrale sunt urmatoarele: painea integrala, cerealele integrale pentru micul dejun, orezul integral, porumbul, germenii de grau. Cerealele rafinate sunt continute de prajituri, painea alba, biscuitii dulci, orez, paste, pizza, etc.



Pe langa elementele nutritive pe care le contin si deci, aportul considerabil de energie pe care il vei avea, cerealele integrale te ajuta sa previi anumite afectiuni importante, precum diabetul si diverse boli cardiovasculare sau maligne (cum ar fi cancerul de colon, de rinichi si cel mamar).

Ele regleaza presiunea sangelui, stimuleaza functiile colonului, faciliteaza procesul de digestie si schimbul celular si confera organismului un complex important de vitamine si minerale. Este recomandabil ca aproximativ jumatate din cantitatea totala de cereale pe care o consumam zilnic sa fie constituita din cereale integrale.
Ideal, spun specialistii in nutritie, este sa consumi trei portii de cereale integrale pe zi.

Calitatile nutritive ale produselor obtinute din cereale sunt bine cunoscute. Daca nu este posibil sa consumi cereale de trei ori pe zi, nutritionistii iti sugereaza ca cel putin doua dintre mese zilnice sa contina cereale - de preferinta micul dejun si o gustare in timpul zilei - pentru a-i asigura organismului necesarul de vitamine si minerale, dar si ca parte a unui regim alimentar sanatos, fara grasimi.



Persoanele care sunt ceva mai plinute au tendinta sa tina regimuri alimentare drastice si, in consecinta, nivelul de energie al organismului este mult mai scazut.
De aceea, este important sa includem in alimentatie cerealele integrale. Procesul de digestie al acestora este unul mai de durata - prin urmare, senzatia de satietate apare mai repede si ne vom ridica mai repede de la masa. Cerealele integrale nu contin multe grasimi saturate, un factor important si de care trebuie sa tinem cont in perioadele de regim.



Dat fiind faptul ca cerealele integrale au un continut important de fibre insolubile, ele reduc semnificativ riscul aparitiei cancerului de colon si, in general, a afectiunilor maligne ale sistemului digestiv. De asemenea, previn cancerul de rinichi si cel mamar.


Cerealele integrale constituie ingredientul ideal al unui mic dejun sanatos. Atat pentru copii, cat si pentru adulti. Ele confera organismului uman necesarul zilnic de vitamine si substante nutritive. Consumate dimineata, asigura un echilibru alimentar pentru intreaga zi si in plus, sunt usor de preparat.