Fructe, legume din belsug, lactate degresate, carne slaba si multe lichide fara zahar - toate fac parte din "Biblia" (nescrisa) a dietelor, iar cunoscatoarele pot da marturie ca fara acestea nu exista silueta supla, fara cusur.
Pe de alta parte, fugim de paine sau paste, convinse fiind ca nu aduc decat kilograme in plus taliei noastre. Procedezi, insa, corect cand respingi tot ce tine de grupa cerealelor?
Uneori, suntem hiper-atente si atat de suspicioase cand vine vorba sa includem un aliment nou in cura de slabire, incat tindem sa trecem cu vederea cel mai simplu principiu, si anume acela ca o silueta armonioasa porneste intotdeauna de la o alimentatie echilibrata, dar si diversificata.
Nutritionistii au subliniat ca o dieta echilibrata, care sa asigure respectarea principiilor nutritive in cantitati optime, se bazeaza pe o "piramida a alimentatiei".
Astfel, fiecare grupa de alimente reprezinta cate o treapta a piramidei si, de asemenea, ponderea in care acestea trebuie sa se regaseasca intr-o alimentatie echilibrata."Grupa cerealelor - cereale integrale, paine, orez, paste fainoase - reprezinta baza piramidei alimentatiei si se recomanda a fi consumate din belsug (6-11 portii/zi).", a explicat Prof. Dr. Gabriela Radulian de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Nicolae Paulescu".
Medicul a adaugat ca "prin intermediul lor, se pot asigura o serie de nutrienti in dieta zilnica a tuturor persoanelor, indiferent de varsta.
De aceea, cerealele reprezinta o importanta sursa de energie, necesara bunei desfasurari a activitatii fizice si intelectuale zilnice".Cereale, inca de la micul dejun...
Energia furnizata de cereale trebuie repartizata in trei mese principale si doua gustari. Incepe cu un mic dejun sanatos (peste care nu trebuie sa sari!), pentru a fi energica intreaga zi si a te concentra mai eficient la ceea ce ai de facut pe durata unei zile.