Cele mai bune alimente care luptă împotriva îmbătrânirii: Ce este bine să mănânci
Usturoiul, migdalele, rodiile şi mango sunt principalii aliaţi de care trebuie să ne folosim pentru a limita efectele înaintării în vârstă, spun specialiştii.
Aşa cum unele alimente ne fac mai mult rău şi ne aduc toxine în organism, altele curăţă corpul de elementele nesănătoase şi îi furnizează antioxidanţi pentru a lupta eficient împotriva uzurii celulelor.
Foto: Depositphotos, Hepta
Usturoiul
Este unul dintre alimentele cu un efect puternic împotriva îmbătrânirii recomandat de medicul nutriţionist francez Alexandra Dalu. Bogat în antioxidanți, vitamine, fibre, minerale și oligoelemente, usturoiul este eficient împotriva îmbătrânirii celulare (și a cancerelor și inflamațiilor) și, luat în cantități mari, reduce riscul dezvoltării de boli cardiovasculare și scade hipertensiunea arterială.
Antibiotic natural, acest condiment reduce și riscul de infecții, îndeosebi ale bronhiilor. Cel mai bine este să se consume cățeii de usturoi cruzi, tăiați mărunt sau zdrobiți, cel puțin unul pe zi. În caz că se digeră greu, se pot fierbe, relatează site-ul francedimanche.fr, citat de Agerpres.
Antibiotic natural, acest condiment reduce și riscul de infecții, îndeosebi ale bronhiilor. Cel mai bine este să se consume cățeii de usturoi cruzi, tăiați mărunt sau zdrobiți, cel puțin unul pe zi. În caz că se digeră greu, se pot fierbe, relatează site-ul francedimanche.fr, citat de Agerpres.
Roșiile
Sunt răcoritoare și conțin puține calorii, fiind consumate în cantități mari în salatele de vară. Bogate în licopen, care protejează vederea și prostata, roșiile conțin și compuși fenolici, vitamine și minerale, tot atâtea elemente prețioase împotriva îmbătrânirii premature. Se recomandă tăierea lor în ultimul moment, pentru a nu se pierde nutrienții și servirea cu câteva picături de ulei de măsline. Pot fi consumate și sub formă de suc sau fierte pentru a îmbunătăți absorbția de licopen. Coaja nu trebuie în niciun caz aruncată, ea fiind cea mai bogată în antioxidanți.
Cafeaua
Îmbunătățește performanțele fizice și intelectuale. În plus, conține antioxidanți care protejează împotriva afecțiunilor legate de avansarea în vârstă (boli cardiovasculare și cancere).
Nu se recomandă un consum mai mare de patru cești pe zi și nici după-amiaza sau seara, pentru a evita stări de nervozitate și probleme cu somnul. Medicul nutriționist de Alexandra Dalu îi sfătuiește pe amatori să consume de preferință cafea bio și arabica, care conțin mai puțină cafeină.
Nu se recomandă un consum mai mare de patru cești pe zi și nici după-amiaza sau seara, pentru a evita stări de nervozitate și probleme cu somnul. Medicul nutriționist de Alexandra Dalu îi sfătuiește pe amatori să consume de preferință cafea bio și arabica, care conțin mai puțină cafeină.
Rodiile
Acestea intră și ele în categoria alimentelor care protejează împotriva îmbătrânirii. Bogate în vitamina C și antioxidanți (polifenoli), acestea sunt cei mai buni aliați într-un regim antiîmbătrânire dintre toate fructele. Consumul lor reduce riscul de boli cardiovasculare, unele tipuri de cancer și tulburări neurologice.
Este bine să se aleagă fructele mai grele, semn că sunt mai zemoase, care pot fi consumate ca atare sau sub formă de suc, presându-le ca pe portocale.
Este bine să se aleagă fructele mai grele, semn că sunt mai zemoase, care pot fi consumate ca atare sau sub formă de suc, presându-le ca pe portocale.
Afinele
Sunt fructe cu o cantitate record de antioxidanți (vitamina C, flavonoide), fiind eficiente în lupta împotriva îmbătrânirii organismului. Ele contribuie și la întărirea capilarelor sanguine și la elasticitatea pielii, previn riscurile de accidente vasculare și cardiace și cancerul. În plus, afinele ar ameliora și acuitatea vizuală și vederea nocturnă. Se recomandă fructele tari, consumate ca atare sau zdrobite cu puțin zahăr.
Mango
Este foarte bogat în betacaroten, vitaminele A și C, care asigură o piele frumoasă. Acest fruct exotic este un aliat eficient în lupta împotriva pagubelor provocate de radicalii liberi. Fructul conține și vitamine din grupa B, vitamina E, fibre și minerale, iar vitamina A protejează vederea. Trebuie alese fructe coapte, care se recunosc după mirosul pronunțat degajat și prin coaja care cedează ușor la apăsare.
Lintea
Este o leguminoasă deosebit de bogată în proteine, cu un semnificativ aport de vitamine, minerale și zaharuri "bune", care reduc vârfurile glicemiei. Conține fibre bune împotriva constipației și a colesterolului rău, constituind și un aliment care taie foamea. Lintea încolțită este și mai bună pentru sănătate, putând fi consumată în salată, cu hașmă (ceapă franțuzească), muștar și pătrunjel.
Ouăle
Conțin acizi grași omega 3, indispensabili organismului, având şi proprietăți antiinflamatoare. Ele furnizează și toți aminoacizii de care corpul are nevoie pentru a produce proteine, precum și vitamine (A, B5,E, B8, B12, B9 și D), minerale (fosfor, zinc) și antioxidanți puternici.
Ouăle biologice conțin până la de zece ori mai multe grăsimi benefice decât cele provenite de la găini din baterie. Se consumă proaspete și întotdeauna preparate termic.
Ouăle biologice conțin până la de zece ori mai multe grăsimi benefice decât cele provenite de la găini din baterie. Se consumă proaspete și întotdeauna preparate termic.
Migdalele
Sunt bogate în omega 3, fibre, proteine vegetale, vitamine, minerale și alți antioxidanți. Ele contribuie la menținerea colesterolului bun, la remineralizarea scheletului, şi au proprietăți protectoare împotriva bolilor cardiovasculare, diabetului și hipertensiunii. Sunt recomandate migdalele tari, fără pete. Pot fi consumate în orice moment al zilei.
Sardinele
Au un bogat conținut în omega 3, antiinflamator natural care face parte din acizii grași indispensabili organismului. Pline de vitamine și minerale, ele sunt și un aliat prețios împotriva afecțiunilor cardiovasculare, a stresului, depresiei, cancerului, bolii Alzheimer și artritei. Sardinele conțin și proteine de bună calitate, care protejează masa musculară. În stare proaspătă, este bine să se consume totul în aceeași zi. Scheletul lor are calciu, element care întărește oasele, cartilagiile și mușchii.
MAI MULT DESPRE:
dieta, varsta, nutritie, mancare, alimente, sanatate, foto, regim, fotografii, corp, organism, poze, efect, imagini, îmvătrânire
Pe aceeasi tema...
- 10 femei frumoase şi deştepte de care nu ai auzit
- VIDEO: Autorulota cu hotel şi garaj de lux: Ai condiţii de 5 stele oriunde te afli!
- Viaţă de câine: Unora le place somnul, oriunde şi oricând!
- 10 actori de top care arătau senzaţional în tinereţe
- Bătrâna de 90 de ani care pictează flori pe pereţi: A transformat un sat într-un muzeu de artă
- Distracţie de hipster: Tipul care face poze cu toate pisicile care îi ies în cale