Micul dejun este prima masa a zilei si iti ofera energia necesara dimineata. Afla de la dr. Ciprian Constantin, medic specialist "Diabet, Nutritie si Boli Metabolice" care sunt beneficiile si ce optiuni avem pentru un mic dejun sanatos.
Kilocaloriile ingerate dimineata vor fi "arse" in timpul diminetii, asadar, un mic dejun bogat nu face decat sa ofere energie cu o stare de confort. Micul dejun variaza in compozitie in jurul lumii in functie de cultura, dar cel mai adesea include carbohidrati ca cereale sau orez, fructe si/sau vegetale, proteine si o bautura: ceai, lapte sau cafea.
Alegerea micului dejun ar trebui sa fie o placere si nu o grija pentru fiecare dintre noi.Este cea mai importanta masa a zilei, spun nutritionistii
Acesta afirmatie este bazata pe studii stiintifice cu un numar mare de subiecti care nu au acest obicei – sar peste micul dejun – iar efectele adverse care apar tin de posibilitatea de concentrare la scoala, la locul de munca dar si efecte negative asupra metabolismului si greutatii, iar in final asupra sanatatii. Pentru a putea manca dimineata este preferabil ca masa de seara sa fie usoara si sa se consume cu cel putin 4 ore inainte de culcare.
Dimineata au loc o multime de procese precum alertarea organismului cu cresterea nivelului metabolismului, senzatiile de foame si sete sunt constientizate datorita contractiilor in gol ale stomacului si cresterii metabolismului cu scaderea consecutiva a glicemiei.
Micul dejun traditional romanesc
Consta in paine, asortata cu gustari reci precum branza, cascavalul sau branza topita, castraveti, rosii sau oua preparate ca omleta, ochiuri romanesti. De asemenea, cafeaua neagra sau ceaiul sunt servite in mod uzual.