„Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face atunci când ești constipat este să crești cantitatea de fibre din dieta zilnică. Nu este vorba despre pudre sau suplimente, ci despre alimente reale, care au un impact mai rapid asupra tractului digestiv”, potrivit dr. Amy Gorin, nutriționist din New York.
Iată ce alimente ar trebui să incluzi în meniul tău dacă ești constipat:
1. Ce să mănânci când eşti constipat: Fasole
Conține o combinație ideală de fibre solubile și insolubile, favorizând eliminarea toxinelor din organism și normalizând ritmul digestiei. De asemenea, stimulează proliferarea bacteriilor benefice și previne durerile abdominale.
2. Broccoli
Îl vei întâlni foarte des în cadrul recomandărilor legate de siluetă și vitamine, dar este un remediu excelent și pentru problemele digestive datorită conținutului de fibre. „Este foarte util să consumi mai des broccoli dacă ai probleme cu digestia lentă.
Adaugă 200g de broccoli fiert la aburi la fiecare masă de prânz sau cină și vei obține un plus de 5g de fibre”, explică dr. Gina Sam, gastroenterolog.
3. Ce să mănânci când eşti constipat: Terci de ovăz
În afară de gustul bun, ușor dulceag și asemănător cu al nucilor, ovăzul conține fibre solubile și insolubile care ameliorează rapid constipația. De fiecare dată când ai probleme digestive este recomandat să consumi 2-3 porții de terci de ovăz și vei observa că te simți mai bine în scurt timp. Nu folosi fulgii de ovăz instant pentru că nu vor avea același nivel de nutrienți și ar putea conține zahăr sau sare. Poți „strecura” ovăzul în salate, piureuri, tocănițe, supe, precum și în cadrul aluaturilor pentru pâine, biscuiți, prăjituri, brioșe sau clătite.
Îl poți combina cu fructe confiate sau poți adăuga miez de nucă de cocos neîndulcit pentru a intensifica savoarea.
4. Spanac
Vrei să adaugi legume la paste? Spanacul este opțiunea potrivită. Este o sursă excelentă de fibre și conține magneziu, un mineral esențial pentru combaterea constipației. Magneziul face parte din compoziția medicamentelor laxative, dar este mai indicat să-l consumi în stare naturală pentru a evita efectele secundare.
5. Ce să mănânci când eşti constipat: Nuci
20 de nuci, 30 de alune, 25 de migdale sau o mână de fistic pot fi soluție rapidă dacă ai probleme cu digestia. Adaugă-le la porția de cereale cu iaurt sau lapte sau consumă-le alături de un măr sau o pară pentru a obține o gustare utilă pentru constipație, cu multe fibre și vitamine. Nucile sunt o sursă importantă de proteine și grăsimi sănătoase și fiecare 30g conțin 5g de fibre.
6. Semințe de chia sau de in
Sunt o modalitate rapidă pentru un plus de gust și neutralizarea constipației. Pune câte o lingură de semințe la iaurt, smoothie-uri, ca topping la salate, în aluaturi sau la piureuri.
Aroma va fi mult mai plăcută, iar impulsul oferit digestiei va elimina crampele și constipația.
7. Fructe de pădure
Conțin o cantitate ridicată de antioxidanți și fibre. Zmeura și murele sunt cele mai bune opțiuni când ești constipat pentru că au 4g de fibre la 100g, în timp ce căpșunile conțin jumătate din cantitatea de fibre la același gramaj. Nu te descuraja dacă nu este sezonul lor, ci alege varianta înghețată. Murele și zmeura congelate sunt utile pentru umpluturi la plăcinte sau prăjituri, precum și în cadrul sosurilor sau toppingurilor.
8. Ce să mănânci când eşti constipat: Pere
Sunt o sursă foarte bună de antioxidanți, vitamine și fibre. Reprezintă o soluție aromată pentru a crea gustări sau deserturi deosebite, în timp ce obții o rezolvare eficientă pentru digestia lentă.
9. Mere
Sunt utile atât pentru a preveni constipația, cât și pentru a o trata în mod natural. Dacă le mănânci proaspete ai grijă să consumi și coaja deoarece conține fibre insolubile cu efect laxativ.
De asemenea, poți savura oricând o felie de plăcintă cu mere pentru a impulsiona digestia lentă.