Ce să comanzi în oraș dacă ai diabet? 8 idei

Este adevărat că trebuie să fii mai atent la profilul nutrițional al preparatelor pe care le consumi pentru a preveni fluctuațiile glicemiei, dar un diagnostic de diabet nu te împiedică deloc să ieși în oraș.
Nu înseamnă că nu te mai poți distra deloc dacă ai aflat că ai diabet. Dacă respecți recomandările specialiștilor nu ți se va mai părea că nu poți alege nimic din meniul restaurantelor. Chiar dacă la prima vedere poate fi dificil să îți dai seama care este conținutul de zahăr, carbohidrați și proteine din fiecare fel de mâncare menționat, nutriționiștii te pot ghida pentru a alege preparatele care nu-ți vor pune în pericol sănătatea. Poate că este mai sigur să pregătești tu mâncarea acasă, dar nu ai cum să faci acest lucru în fiecare zi și nici nu merită să ratezi ocazia de a ieși cu prietenii sau familia și de a te simți bine.

 
Iată ce poți comanda la restaurant dacă ai diabet:

 
1. Burger de curcan cu broccoli fiert la aburi

„Nu mânca și jumătatea de chiflă de deasupra pentru că nu este o sursă importantă de fibre și înlocuiește cartofii prăjiți cu o garnitură de broccoli fiert la aburi. În acest mod vei adăuga fibre utile, vei stabiliza glicemia și nu-ți va fi foame cel puțin 3-4 ore”, explică dr.
Isabel Smith, nutriționist.

 
2. Burger de vită cu salată de crudități

„În cazul în care preferi carnea de vită la burger poți opta pentru o garnitură de salată de crudități, evitând în continuare cartofii prăjiți. Renunță la jumătatea de chiflă de deasupra și nu adăuga brânză pentru a preveni excesul de sare. Fii atent și la dressingul salatei. Evită variantele cremoase și alege un dressing pe bază de oțet balsamic sau ulei de măsline cu lămâie”, recomandă dr. Smith.

 
3. Filet mignon

„Ți-e poftă de un fel de mâncare mai deosebit? Alege un filet mignon cu o garnitură de cartofi dulci, spanac și broccoli. De multe ori friptura poate fi cel mai sănătos lucru din meniu, dar trebuie să fii atent la mărimea porției. Limitează-te la o bucată de mărimea palmei”, recomandă dr.
Miriam Jacobson, nutriționist.

 
4. Somon la grătar

„Somonul rumenit la grătar sau fiert la aburi este întotdeauna o alegere utilă datorită conținutului ridicat de acizi grași de tip Omega-3. Va preveni afecțiunile cardiovasculare, care sunt un risc major pentru persoanele care suferă de diabet de tip 2. Combină peștele cu o garnitură de legume pregătite la cuptor sau rumenite pe grătar. Alege legumele cu un conținut redus de amidon cum sunt broccoli, spanacul, morcovii, fasolea verde și varza de Bruxelles pentru a evita fluctuațiile glicemiei”, spune dr. Patricia Bannan, nutriționist.

 
5. Salată Caprese

Dacă tu și cei dragi ați decis să mergeți la un restaurant italian nu trebuie să te stresezi gândindu-te că nu vei avea de ales și va trebui să comanzi un fel de mâncare cu foarte mulți carbohidrați. „Salata Caprese este o alegere excelentă pentru persoanele care suferă de diabet.
Le recomand întotdeauna pacienților mei să-și înceapă masa la un restaurant italian consumând o salată de acest tip pentru că are un gust senzațional și nu conține deloc zahăr adăugat”
, spune dr. Lori Zanini, nutriționist.

 
6. Pizza vegetariană cu blat subțire

„Deși există unele restaurante care servesc pizza cu blat preparat din făină integrală, majoritatea nu oferă această variantă, dar poți opta pentru pizza cu un blat subțire, cu multe legume. Dacă alegi acest tip de pizza vei limita efectul negativ asupra glicemiei și poți adăuga inclusiv o salată de crudități alături de pizza pentru un plus de fibre utile”, potrivit dr. Zanini.

 
7. Ceviche

Dacă mergi la un restaurant mexican poți comanda ceviche, alături de o salată de crudități și felii de avocado. „Deși preparatele care conțin orez și fasole vor crește glicemia dacă sunt consumate în cantități mari, această opțiune îți oferă o combinație ideală de proteine, grăsimi și fibre”, explică dr.
Zanini.

 
8. Omletă cu legume

Dacă mergi să iei micul dejun la un local în timpul weekendului poți alege o omletă cu legume și 2 felii de pâine din făină integrală sau o salată de fructe fără zahăr adăugat. Poți folosi omleta ca pe o clătită, adăugând fructele ca umplutură sau topping. 
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.