Ce beneficii aduc alimentele "functionale"?

Obezitatea a devenit in ultimii ani o problema globala. Obiceiurile alimentare proaste, sedentarismul, fumatul, consumul de alcool, toate acestea favorizeaza aparitia obezitatii. Iar obezitatea poate avea consecinte grave.

Din cauza atentiei scazute pe care o acordam alimentatiei obezitatea afecteaza un numar din ce in ce mai mare de oameni. Specialistii avertizeaza ca obezitatea poate avea consecinte grave, precum: boli cardiovasculare (prima cauza de deces la nivel mondial), diabet zaharat, boli osteo-articulare sau anumite forme de cancer.

Se estimeaza ca la ora actuala 63% din decese au cauze cardiovasculare, 24% dintre adulti au colesterol prea mare, 10% din populatia adulta sufera de sindromul intestinului iritabil si sunt mai mult de 1 milion de diabetici diagnosticati.

 

Ce sunt alimentele "functionale"?


Alimentele "functionale" reprezinta categoria de alimente care aduc beneficii de sanatate specifice, in plus fata de valoarea lor nutritionala. Aceste alimente pot avea beneficii functionale specifice la nivelul unor aparate si sisteme: aparat digestiv, sistem imunitar, sistem cardio-circulator si chiar la nivel celular. Aceste alimente au fost consumate in mod traditional de popoarele lumii, datorita beneficiilor pentru sanatate, chiar daca substantele biologic active pe care le contin au fost identificate si caracterizate de-abia in ultimele decade.

 

Probioticele: alimente "functionale"


Organizatia Alimentelor si Agriculturii din cadrul Natiunilor Unite (FAO) si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a definit probioticele in anul 2002 drept "microorganisme vii, care atunci cand sunt administrate in cantitati adecvate, confera gazdei beneficii din punct de vedere al sanatatii."

Probioticele sunt recomandate in tratarea unor afectiuni precum: diareea infectioasa, diareea postantibioterapie, IBD, IBS, constipatia, enterocolita necrozanta, vaginozele bacteriene, infectiile urinare recurente, bolile atopice, stimularea sistemului imunitar si infectiile cu H. pylori.

Dintre alimentele functionale mai fac parte: pestele gras (contine acizi grasi omega 3 si este cunoscut pentru actiunea de scadere a colesterolului si de reducere a riscului cardio-vascular), vinul rosu (cunoscut din vechime pentru efectele de intremare dupa boli, si mai nou, util in mentinerea unei bune circulatii sanguine, este considerat acum o sursa de polifenoli naturali, cu efecte antioxidante, de protectie a celulelor organismului impotriva actiunii daunatoare a radicalilor liberi), rosile (mentin fluiditatea normala a sangelui), taratele de grau (reduc riscul de cancer de colon), uleiul de seminte de pin (reduc colesterolemia).