Îți place să-ți închei ziua cu un pahar de vin sau bere ori poate bând un cocteil? Dacă ai diabet trebuie să fii foarte prudent în ceea ce privește tipurile de băuturi alcoolice care cresc glicemia. Nu înseamnă că nu vei putea consuma alcool deloc, dar trebuie să-ți iei măsuri pentru a evita creșterea nivelului de zahăr din sânge. Ghidul realizat de thehealthy.com te va ajuta să gestionezi corect consumul de alcool și să minimizezi manifestările nedorite.
Iată ce băuturi alcoolice cresc glicemia și cum să procedezi pentru a evita stările neplăcute:
1. Bea un singur pahar de vin
Dacă îți place vinul este indicat să bei un singur pahar, preferabil nu în fiecare zi. Dacă îți dorești să-l consumi mai des poți folosi apa minerală pentru a reduce cantitatea de vin și a preveni riscurile pe termen lung.
2. Dacă bei un pahar de bere ia și o gustare
Dacă tocmai ai băut un pahar de bere și nu mai este mult timp până la ora ta obișnuită de culcare este indicat să iei o gustare pentru că alcoolul încetinește capacitatea organismului de a regla nivelul de zahăr din sânge.
3. Alege între vin și desert
Este foarte ușor să uiți că băuturile au calorii și zaharuri, însă trebuie să le corelezi mereu cu tot ceea ce conține masa pe care o iei.
De exemplu, un pahar de vin are 120 de calorii, iar 2 pahare vor avea aproximativ la fel de multe calorii ca și o negresă.
4. Fii foarte atent la cocteiluri
Evită combinațiile care conțin suc de fructe și zahăr. Culorile neobișnuite trebuie să acționeze ca un semnal de alarmă. În zilele în care vrei neapărat să faci o excepție și să comanzi un cocteil nu îl savura între mese. Mai bine bea-l la finalul mesei pentru a reduce efectul negativ asupra glicemiei.
Sfaturi suplimentare pentru a evita efectele negative ale alcoolului:
- bea cu înghițituri mici: nu este bine să te grăbești și să bei repede băutura din pahar.
Dacă vei lua numai înghițituri mici din când în când vei simți toate aromele complexe și vei avea impresia că ai consumat o cantitate mai mare;
- hidratează-te des: este foarte util să ai mereu lângă paharul cu vin, bere sau alte băuturi un pahar cu apă minerală sau plată. În timpul conversațiilor interesante este ușor să uiți de hidratare, dar dacă paharele sunt în apropierea ta vei începe să bei și apă, evitând concentrația mare de alcool care îți poate face rău;
- imaginează-ți un scenariu pentru situațiile dificile: dacă te simți jenat când ești întrebat de ce nu bei mai mult sau de ce nu mănânci prăjituri este ideal să interpretezi asemenea situații pe roluri, cu ajutorul unui membru al familiei sau al unui prieten.
În acest mod vei fi pregătit pentru acest tip de situații și nu te vei simți ciudat.