Ce ascunde fiecare poftă pe care o ai

Cu toții avem diferite pofte alimentare din când în când, însă, după cum afirmă experții în sănătate și studiile, fiecare poftă pe care o ai poate ascunde o afecțiune mai gravă sau lipsa anumitor substanțe nutritive din organism.
Unele pofte indică o dependență de zahăr, pe când altele un nivel ridicat al stresului sau oboselii. Iată ce ascunde fiecare poftă pe care o ai!

Fiecare poftă și implicațiile sale


1. Pastele, pâinea albă și alți carbohidrați


Dacă ți-este poftă în mod regulat de carbohidrați, cum ar fi pastele sau pâinea albă, corpul tău s-ar putea să fie supus unui nivel ridicat de oboseală. Mulți oameni au poftă de carbohidrați deoarece simt nevoia unui impuls de energie rapid, iar carbohidrații reprezintă principala noastră sursă de combustibil.
Cu toate acestea, pofta de carbohidrați poate fi declanșată și din cauza unui factor psihologic. Multe diete încearcă să reducă aportul de carbohidrați, așa că vei vrea să mănânci mai mult din produsele interzise.

2. Produsele care conțin zahăr


Potrivit unui studiu realizat în 2007, efectul zahărului asupra organismului uman este comparabil cu cel pe care îl are nicotina sau alte droguri care creează dependență. Zahărul stimulează organismul să elibereze serotonină, substanță care îmbunătățește starea de spirit.
De asemenea, cu cât mai mult zahăr consumi, cu atât mai mult îți vei dori să consumi. Cu toate că pofta în sine nu reprezintă o problemă, consumul regulat de zahăr poate duce la o dietă nesănătoasă, care are efecte secundare negative și grave.

3. Carne roșie, burgeri și friptură


Dacă ți-este poftă de o friptură de vită sau de un burger, s-ar putea ca organismul să-ți transmită că nu aduci un aport suficient de proteine dietei tale. Oricine face multă mișcare și urmează o dietă vegetariană este predispus la astfel de pofte.
Aceeași poftă ar putea indica o deficiență de fier sau vitamina B.

4. Mâncăruri condimentate


În momentul în care organismul poftește la alimente condimentate, s-ar putea să îți transmită că încearcă să se obișnuiască cu temperaturile înalte. Capsaicina, substanța activă din ardeiul iute, poate induce termogeneza, procesul prin care celulele transformă energia în căldură. Termogeneza este o modalitate prin care organismul își menține temperatura, fiind cel mai des observată la animalele care hibernează.
De asemenea, consumul de alimente picante poate stimula metabolismul, ajutându-te să transpiri mai mult și să-ți răcorești organismul.

5. Ciocolată


Cine poate rezista gustului delicios al ciocolatei? Poftele pentru acest aliment apar atunci când corpul are nevoie de magneziu, crom, complexul de vitamine B și / sau acizi grași esențiali. De asemenea, pofta de ciocolată poate fi asociată unei nevoi emoționale, datorită faptului că stimulează producerea serotoninei. 
iulia-mirica