Tenul mixt este foarte des întâlnit și poate reprezenta o combinație dintre toate celelalte tipuri de ten. Poți inclusiv să ai în același timp ten gras și uscat, cu mult sebum în zona T și uscat în zona obrajilor și a gâtului. Poate fi determinat de mărimea porilor sau de alți factori. Important este să înțelegi că fiecare avem o piele cu nevoi unice și trebuie să identificăm produsele care o mențin catifelată, fără să o agreseze.
Prima ta reacție ar putea fi să apelezi la produse cosmetice destinate tenului mixt și te vor ajuta, însă luciul pe care îl vezi nu poate fi rezolvat numai din exterior pentru că este un semn al unui dezechilibru interior care trebuie corectat.
Ce cauzează tenul mixt?
Nu este ușor de stabilit de ce apare acest tip de ten, fiind rezultatul unui mix dintre următorii factori:
1. Moștenirea genetică
Este cea mai frecventă cauză a tenului mixt, mai ales dacă ambii părinți au avut acest tip de piele. Este bine să discuți cu ei și cu bunicii pentru a înțelege mai bine cum trebuie să ai grijă de pielea ta, ce produse funcționează și cum va evolua aspectul tenului în timp.
2. Rutina de îngrijire
Felul în care-ți îngrijești pielea te poate face să ai un ten mixt. Dacă vei alege produse cu ingrediente iritante sau care usucă pielea nu vei face decât să exacerbezi strălucirea zonelor problematice și uscarea din zonele deshidratate.
3. Mediul în care locuiești sau lucrezi
Factorii de mediu au o influență majoră asupra pielii și de multe ori ai putea avea probleme cu tenul când te muți într-o zonă cu un climat diferit sau începi să lucrezi într-un alt mediu. De obicei pielea va reveni la normal după o perioadă de adaptare.
4. Stresul
Nivelul de stres sau alte dezechilibre hormonale pot agrava starea tenului mixt pentru că pielea este ultimul organ care primește nutrienții din sânge.
Cum să echilibrezi tenul mixt din interior?
În ceea ce privește îngrijirea poți aplica o cremă foarte emolientă pe zonele uscate și o formulă cu o consistență ușoară în zona T, dar dieta va fi foarte importantă pentru a reface aspectul pielii.
Iată cum trebuie să-ți creezi meniul:
1. Bea mai multă apă
Hidratarea este esențială pentru un aspect sănătos al pielii. Deși fiecare persoană reacționează diferit la deshidratare, pielea mixtă va evolua în ambele direcții, ceea ce înseamnă că zona T va fi mult mai lucioasă, în timp ce poate apărea descuamarea pe zonele deshidratate.
2. Ia un supliment pe bază de Omega-3
Acizii grași Omega-3 joacă un rol esențial în cadrul strategiei pentru obținerea unui ten mat și catifelat. Chiar dacă ți se pare ilogic să iei suplimente cu ulei de pește când ai tenul lucios, să știi că pielea nu va deveni mai grasă.
Pielea care produce prea mult sebum poate fi la fel de deshidratată ca și cea care nu produce sebum și se descuamează, iar acești acizi grași refac echilibrul de care ai nevoie.
3. Colorează-ți meniul
Consumă legume de toate culorile, mai ales roșii, mov și portocalii. Îți vor furniza o doză importantă de minerale, beta-caroten și fibre.
4. Consumă alimente fermentate
Sunt mult mai ușor de digerat și conțin bacterii benefice, care stimulează digestia optimă și refac pielea. Consumă cât mai des kefir, varză murată, kombucha, murături, miso, tempeh, natto și iaurt.
5. Elimină alimentele procesate și zahărul
Îți vor suprasolicita ficatul, iar substanțele nocive vor ajunge în sânge și apoi în piele.