Cât de bună este pudra proteică?

Oamenii au nevoie de proteine pentru repararea celulelor și pentru a încuraja creșterea și dezvoltarea sănătoasă. Ouăle, carnea de pui și peștele sunt doar câteva dintre alimentele care conțin proteine. Însă nu găsești proteine doar în alimente. Pudra proteică făcută din cânepă, soia, mazăre și multe altele poate fi adăugată în piureuri și shake-uri. Însă cât de bună este pudra proteică?

Este pudra proteică la fel de bună precum alimentele care conțin proteine?


Răspunsul este nu. Nancy Rodriguez, profesor de științe nutriționale la Universitatea Storrs din Connecticut, a dezvăluit că există ingrediente bioactive în alimente pe care nu le putem duplica într-o pulbere. Consumul de alimente bogate în proteine furnizează și alte substanțe nutritive necesare unei persoane. Oamenii mănâncă doar albușuri de ouă pentru proteine, însă gălbenușul oferă vitaminele A și B.

Lăsând ceilalți nutrienți la o parte, proteinele în sine s-ar putea să nu aibă aceeași calitate în pulbere ca în alimente.
Proteinele le oferă oamenilor cei 9 aminoacizi esențiali, pe care corpul uman nu îi poate produce singur. În timp ce unele pudre proteice conțin profilul complet de aminoacizi, nu fiecare pudră proteică are cantități suficiente pentru a satisface nevoile unei persoane. În general, proteinele de origine animală sunt mai complexe decât cele care nu provin de la animale.

Suplimentarea proteinelor nu este neapărat necesară pentru adulți, care își iau 15% din calorii din proteine. Iar recomandarea este ca adulții să obțină între 10% și 35% de calorii din proteine, așa că nu este nevoie să adauge mai multe proteine.
 
Pudra proteica - avantaje: 

Pudra proteică vine cu un avantaj major: este convenabilă.
Aceasta ar putea fi deosebit de utilă pentru atleți și persoanele care fac mișcare frecvent, deoarece consumul de proteine și carbohidrați după exercițiile fizice este important pentru recoperare. Proteinele ajută la construirea și repararea mușchilor, iar carbohidrații îi ajută pe oameni să înlocuiască zaharurile epuizate.

Este mai ușor să bei un smoothie cu pudră proteică decât să faci un senviș sau o salată. Pudra proteică nu te va ajuta să îți construiești mușchii mai bine decât proteinele naturale, însă te poate ajuta să reduci timpul petrecut în bucătărie.

Oamenii adaugă adesea proteine în dieta lor sub formă de suplimente și pulberi, cu speranța că acestea vor face o schimbare magică.
Proteinele doar adaugă calorii, așa că e nevoie să le asociezi cu un program de exerciții fizice. Iar când îți extragi proteinele din alimente, obții și micronutrienți și fibre care contribuie la o dietă sănătoasă.
iulia-mirica