Carnea de miel este o soluţie bună pentru persoanele sănătoase, dacă este consumată în cantităţi moderate. Află ce conţine ea, cum o prepari sănătos, cu ce sa o asociezi şi cui îi este contraindicată!
Dacă iţi place carnea de miel, cu siguranţă vei pregăti bucate delicioase pentru meniul tău de Paşte. Însă, trebuie să fii atentă la modul de preparare a cărnii de miel şi la alimentele cu care o asociezi.
1. Este foarte bună pentru persoanele sănătoase
Dacă nu ai probleme de sănătate, carnea de miel este foarte sănătoasă, ne spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în nutriţie. "Mielul sau iedul intră la categoria carne roşie şi este o sursă foarte bună de proteine de calitate.
2. 100 grame carne de miel conţine 200 - 300 calorii;
3. Conţine mult potasiu;
4. Organele (în special ficatul) de miel, dar şi carnea conţine foarte mult fier care se absoarbe foarte uşor. În acelaşi timp, trebuie să ai grijă la consumul de organe de miel, deoarece au şi foarte multe purine (substanţe toxice) care îngreunează digestia;
5. În carnea de miel, cantitatea de calciu este într-o cantitate mai mică;
6. Vitamina E şi acidul folic se găsesc în cantităţi mici în carnea de miel;
7. Carnea de miel conţine lipide de grăsimi saturate care au efecte aterogen, adică se depun pe artere şi favorizează apariţia bolilor de inimă;
8. Alege un miel care are mai mult de 9 kilograme cu totul
Aşa îţi recomandă prof. dr. Mencinicopschi, deoarece "cu cât este mai mic cu atât conţine mai multe purine care-l fac mai greu digerabil, fiind o opţiune foarte periculoasă în special pentru persoanele bolnave de gută. Este indicat să cumperi un miel sau bucăţi dintr-un miel care să aibă în jur de 10 - 15 kilograme, deoarece carnea va fi mai puţin indigestă decât cea mai fragedă";
9. 100 de grame de carne de miel conţine 80 miligrame de colesterol;
10. Carnea de miel nu este recomandată oricui
Persoanele care au anumite probleme de sănătate trebuie să consume cu moderaţie carnea de miel. Astfel, prof. dr. Mencinicopschi recomandă persoanelor care au probleme cu ficatul, rinichii, pancreasul, colesterolul, hipertensiunea arterială, trigliceridele ridicate şi cu obezitatea.
Cum să prepari carnea de miel?
- la grătar, cuptor sau înăbuşită pe foc. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi recomandă prepararea cărnii de miel la grătar, cuptor sau înăbuşită, evitând pe cât posibil prăjirea ei. De asemenea, dacă vrei să faci stufat de miel, pune cât mai multe legume în el pentru a evita apariţia problemelor legate de constipaţie. Adaosul de legume va aduce o cantitate însemnată de fibre care vor ajuta în procesul de digestie;
- adaugă verdeaţă şi orez integral în drobul de miel pentru a-l face mai uşor digerabil;
- asociază carnea de miel doar cu legume pentru a uşura digestia. Evită să o consumi cu pâine, mămăligă sau paste.