Cafeaua: buna sau rea pentru sanatate?

Cu totii ne intrebam daca intr-adevar cafeaua aduce si anumite beneficii pentru sanatatea organism. Dupa atatea studii pro si contra care au fost mediatizate, nu mai stim ce sa credem. Sa facem o mica recenzie a studiilor si sa vedem de unde au pornit aceste confuzii.

Cafeaua are o istorie lunga si nu a scapat de numeroase denigrari si acuzatii ca ar fi cauza multor afectiuni. Ai fi surprinsa de cat de multe studii arata ca aceasta bautura, care de multe ori ne scoate din inertie dimineata, cauzeaza boli cardiovasculare si cancer. Insa, potrivit cercetarilor recente cafeaua nu este chiar atat de nociva precum s-ar crede. Totusi intrebarea esentiala ramane: este buna sau rea pana la urma? Iar cel mai potrivit raspuns: nu pare sa ne afecteze sanatatea daca este consumata cu moderatie, ba mai mult studiile arata ca face bine in unele situatii.


De unde a pornit confuzia buna-rea?

Pentru a-ti face o idee de unde a pornit aceasta confuzie, trebuie sa luam in considerare doua studii importante.

Unul a fost efectuat pe un esantion de 128.000 de persoane si arata ca obiceiul de a consuma cafea facuta la filtru nu creste riscul bolilor de inima. Ba, mai mult un alt studiu publicat in numarul din mai 2006 al publicatiei "Circulation" indica faptul ca nici macar nu ar conta cantitatea de cafea pe care participantii la studiu au consumat-o. Cam greu de crezut, insa asa spun studiile...

Pe de alta parte, un alt studiu efectuat pe unde esantion de 4000 de consumatori de cafea si care a fost publicat in "Journal of the American Medical Asociation" in numarul din martie 2006 ne arata ca 1-2 cesti de cafea pe zi cresc riscul bolilor de inima la persoanele cu o anumita mutatie genetica care incetineste efectul cafeinei in organism.


In general, un studiu poate sa lase loc de interpretari, fapt care poate sa conduca si la alte concluzii. Insa, daca luam in considerare numarul foarte mare de participanti la studiu si care nu au prezentat niciun risc in urma consumului de cafea am putea sa interpretam singuri rezultatele si sa consideram ca nu prezinta un pericol pentru sanatate sau ca are efecte adverse destul de limitate si nesemnificative.


Moderatia este cheia sanatatii

Nu trebuie sa uitam de vechea zicala care ne sfatuieste sa facem totul cu moderatie. Cu toate ca nu pare sa fie daunatoare pentru sanatate, totusi trebuie sa luam in considerare faptul ca alte bauturi (laptele si fresurile de fructe) contin nutrienti importanti pe care nu-i gasim in cafea.

In privinta altor efecte benefice pe care le are cafeaua, unele cercetari au scos in evidenta faptul ca aceasta bautura ne poate proteja de diabetul zaharat tip 2 si de cancerul la colon.
Parerea noastra este sa nu ne bazam numai pe cafea sa ne protejeze de anumite probleme de sanatate, ci sa apelam si la beneficiile pe care le aduc fructele si legumele proaspete, cerealele integrale, produsele lactate si carnea slaba preparata sanatos.

O ceasca de cafea ca rasfat dupa o masa copioasa si echilibrata nu are cum sa dauneze organismului.