Broccoli te fereste de diabet si boli pulmonare

Faptul ca broccoli are diferite proprietati anticancerigene nu constituie o noutate. Insa, de actualitate este tocmai rezultatul unui studiu efectuat recent in Marea Britanie potrivit caruia broccoli mareste activitatea genei NRF2 care protejeaza celulele plamanilor impotriva toxinelor.

Faptul ca broccoli are diferite proprietati anticancerigene nu constituie o noutate. Insa, de actualitate este tocmai rezultatul unui studiu efectuat recent in Marea Britanie potrivit caruia broccoli mareste activitatea genei NRF2 care protejeaza celulele plamanilor impotriva toxinelor.

 

"Cateva studii recente care au fost efectuate de cercetatorii americani plaseaza broccoli pe locul 1 intr-un clasament cu cele mai sanatoase 100 de alimente pe care trebuie sa le consumam", a declarat dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. "Broccoli contin izotiocianati, substante cu importante efecte antioxidante si anticancerigene de aceea este posibil ca si bronhopneumopatia cronica obstructiva sa raspunda pozitiv la aceasta leguma", a subliniat nutritionistul.

 
Radicalii liberi modifica echilibrul metabolic al celulelor pulmonare si impiedica functionarea corecta a acestora. Potrivit studiului efectuat de cercetatorii de la Johns Hopkins School of Medicine, datorita sulforafanului (unul dintre fitonutrientii benefici care se gasesc in broccoli), consumul de broccoli este benefic pentru plamanii expusi la fumul de tigara si la poluare.
 
Un alt studiu efectuat la Universitatea din Warwick vorbeste despre beneficiile pe care le aduce consumul de broccoli in cazul persoanelor care sufera de diabet. Sulforafanul reduce cu 73% moleculele cunoscute sub denumirea ROS (Reactive Oxygen Species), a caror aparitie in organism este cauzata de hiperglicemie.
Hiperglicemia poate provoca cresterea nivelului ROS din organism chiar si de trei ori peste limita normala. Astfel, broccoli devine un aliment foarte important si de mare ajutor in alimentatia diabeticilor.  
 
Broccoli contin:

  • fier;
  • fosfor;
  • calciu;
  • potasiu;
  • vitaminele A si C;
  • fibre celulozice;
  • un numar redus de calorii.
 

De ce sa consumam broccoli?  


O dieta bogata in broccoli previne foarte multe afectiuni si are numeroase avantaje:
 

  • blocheaza dezvoltarea diferitelor tipuri de cancer (la san, la colon, de vezica biliara, ovarian sau de prostata) si opreste raspandirea acestora, datorita numarului mare de antioxidanti;
  • ajuta la vindecarea gastritelor cu bacteria Helicobacter pylori si a unor tipuri de cancer gastric;
  • mentine la un nivel optim tensiunea arteriala;
  • previne cataracta;
  • fortifica sistemul imunitar, datorita continutului ridicat de vitamina C;
  • previne afectiunile digestive;
  • datorita continutului de acid folic ajuta femeile insarcinate sa aiba o nastere usoara;
  • previne osteoporoza.

 

Cum gatim broccoli pentru a nu-i altera proprietatile?

 

Modul in care se prepara este esential pentru pastrarea nutrientilor acestei legume - miracol. "Cea mai buna metoda pentru a prepara broccoli este la vapori de apa.

De asemenea, se mai poate fierbe", adauga dr. Gheorghe Mencinicopschi si insista asupra faptului ca "nu trebuie gatit niciodata la cuptorul cu microunde, deoarece in acest mod isi pierde toata valoarea nutritiva. In schimb, se poate servi cu sosuri de fructe sau legume, dar si acestea gatite intr-un mod cat mai natural".

 

 

Retete cu broccoli

 

Supa crema de broccoli
Conopida cu broccoli si crema de smantana
Salata de broccoli si bacon
Pui cu alune si broccoli
Tarta cu broccoli si pui
Salata cu broccoli si conopida  
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Silvian Palici pe 14 Iul 2015, 12:22
    Subiectul este foarte interesant si util

    Astept in continuare cu mare interes masaje,emailuri de la d-vs.

    0
    0

  • redcinam pe 1 Mai 2011, 11:40
    Cura de broccoli

    Este o leguma care ajuta mult organismul uman, care traieste inr-un mediu atit de poluat, cum est orasul. Eu personal il consum , fiert in aburi,atit cit sa nu mai fie crud.Pun putina sare, si uneori un strop de ulei de masline extravirgin.Il maninc, asa,cu piine integrala, sau cu rasol de carne de vita,sau ca garnitura la diverse carnuri pe grill; inclusiv,alaturi de orez fiert, ca garnitura la peste . Este gustos, usor , si foarte hranitor.Eu mi-am propus ca sa maninc macar 10 zile din luna, o portie zdravana de broccoli la prinz! Faceti si voi la fel!Eu am diabet tip 2, si incerc sa evit mereu tot felul de medicamente, preferind ce ne ofera natura! Nu pot sa exlud Sioforul, dar alte medicamente, nu iau decit f.rar(de ex. nurofen forte, la nevoie- dureri osoase, etc) Am 55 de ani, sint medic, si stiu ce fac cuorganismul meu! Este un articol f.bun !

    1
    1

  • sana pe 26 Dec 2008, 12:26
    moda

    Se poarta broccoli.Unde citesc --broccoli.Cred ca este o leguma buna dar putin culktivata la noi si de aceea este foarte scumpa ,nu stim cat de proaspata,cu ce chimicale se hraneste.Conopida nu este buna?Desi am vazut conopida asa de mare ca nu cred sa nu se fi "hranit'cu ceva chimicale.N-am pamant sa-mi fac gradina.Numai atunci asi fi sigura de produs.Desi daca vine "ceva"din panza de apa freatica Sau din ploaie ceea ce este mai saimplu.Cand ploua as pune umbrele culturi.Oricum apa intra in pamant...Ce-i de facut?

    3
    3

  • Bobo pe 16 Dec 2008, 19:42
    Broccoli

    Foarte interesant articol. Asteptam noi studii si ceva retete pentru aceasta leguma, care sa fie si pe placul copiilor.

    0
    1

  • putintelu.v pe 5 Oct 2008, 11:26
    Brocolii

    Chiar m-a intresat aceasta leguma si merita sa o consma din plin. Foarte bun articol, multumim.

    1
    0

  • arrabella75 pe 4 Oct 2008, 00:55
    Crud

    Cel mai benefic mod de a gati brocoli este de a nu il gati. Se face un platou de cruditati ce include: morcovi, castraveti, brocoli, conopida si branza ori cascaval. E un meniu delicios pentru micul dejun in weekend in fata televizorului ori pe terasa.

    5
    0

  • diana pe 4 Oct 2008, 00:26
    Broccoli

    International cunoscut, dar trebuie consumat cu oarecare frecventa si intr-adevar, atentie la modul de preparare.

    3
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod