1. Broccoli poate fi folosit atat fiert cat si proaspat, insa in cazul in care te horatasti sa faci o garnitura din broccoli trebuie sa stii ca tulpina si buchetul se prepara in mod diferit. Astfel, tulpina trebuie preparata separat timp de cateva minute deoarece are un continut ridicat de fibre, dupa care adaugi si buchetul. Pentru o preparare mai rapida tulpina trebuie taiata pe lung.
2. Institutul Mondial pentru Sanatatea Alimentelor sustine ca nutrientii raman in alimente intr-o cantitate mai mare, in functie de modul in care sunt pregatite. In acest sens a fost publicat un studiu in Jurnalul de Stiinta Agriculturii si Alimentelor unde erau analizate toate metodele de preparare. In urma studiului, s-a conchis ca cel mai indicat mod de preparare este pe baza de aburi, deoarece se pierde o cantitate foarte mica de nutrienti, iar la polul opus se afla microundele prin care se pierd intre 97% si 74% dintre antioxidantii compusi.
3. Daca totusi doresti ca calesti broccoli foloseste ulei de masline sau de floarea-soarelui. Broccoli este cunoscuta ca o sursa bogata de substante ce previn cancerul, cum ar fi: glucosinolati, fenoli, vitamina C si minerale (potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier, magneziu, zinc si cupru). Calirea legumei broccoli a fost studiata de catre cercetatorii din Spania. Acestia au descoperit ca pentru calire trebuie folosit ulei de masline dublu-rafinat sau ulei de floarea soarelui pentru ca vitamina C si compusii fenolici sa nu isi piarda proprietatile.
Brocolii si goitrogenii
Broccoli contin goitrogeni, substante naturale continute de alimete care intervin in functionarea glandei tiroide. Persoanele care deja sufera de o afectiune a tiroidei si nu urmeaza un tratament trebuie sa evite broccoli. Gatirea determina ca substanta goitrogen sa fie inactiva. In orice caz nu este clar nici pentru cercetatori cat la suta din compusul de goitrigen devine inavtiv prin coacere sau care este riscul la care sunt supuse persoanele care au probleme cu glanda tiroida.