Beneficiile legumelor si fructelor rosii

Inca din primii ani ai copilariei, ai tot auzit despre beneficiile fructelor si legumelor proaspete, in general. "Un mar pe zi tine medicul departe", s-ar putea traduce un proverb...

Inca din primii ani ai copilariei, ai tot auzit despre beneficiile fructelor si legumelor proaspete, in general. "Un mar pe zi tine medicul departe", s-ar putea traduce un proverb si, trebuie sa recunoastem, este adevarat. Zicala aceasta este valabila si in ceea ce priveste alte fructe sau legume - respectiv cele rosii, la care ne-am propus sa ne referim in continuare. Iata cateva exemple: ridichi, rosii, capsune, cirese, pepene sau zmeura.

Specialistii site-ului ediets.com considera ca toate fructele si legumele rosii reprezinta un "zacamant" important de antioxidanti, care combat radicalii liberi si pot preveni afectiuni grave, precum cancerul de stomac sau de prostata (in cazul domnilor), degenerarea celulara, problemele de circulatie sau diferite afectiuni cardiace. Aceasta ca sa nu mai spunem ca sunt foarte bogate in vitamine si minerale. Iar daca te gandesti si la aroma lor inconfundabila, parca iti vine sa te ridici de la birou chiar acum si sa dai o fuga in cea mai apropiata piata sau la supermarket...

  • O salata verde cu ridichi rosii (cunoscute si sub denumirea de "ridichi de luna") reprezinta o modalitate ideala de a te alimenta, indiferent de momentul zilei. Site-ul whfoods.com noteaza ca simpaticele legume sunt o excelenta sursa de acid folic (recomandat tuturor femeilor insarcinate sau care vor sa devina mame), antioxidanti si vitamina C, atat de importanta in special primavara, cand suntem mai expusi riscurilor racelii si gripei. De asemenea, contin elemente nutritive si minerale, precum calciu, fier, fosfor, magneziu si potasiu.

  • Rosiile ar trebui, cu adevarat, sa fie nelipsite din meniul zilnic. Sunt foarte bogate in licopen (un compus care, pe langa rolul de antioxidant, poate preveni maladii cum ar fi cancerul de esofag, de colon, mamar si al celui de prostata). Un aspect pozitiv este ca licopenul nu isi pierde proprietatile ca urmare a procesului de fierbere (ba dimpotriva), ceea ce extinde semnificativ gama de produse alimentare pe care le ai la dispozitie. De asemenea, rosiile contin si ele potasiu si vitamina C.

  • Capsunele sunt bogate in vitamine, minerale, acid folic si au efectul unei adevarate "injectii cu energie" pentru organism. Bogate in fier, previn si anemiile, iar prin continutul semnificativ de vitamina K ajuta la functionarea normala a ficatului. Totodata, sunt indicate in caz de hipertensiune arteriala si previn afectiunile inimii. Nu-i asa ca maine dimineata vei taia cubulete cateva capsune si le vei amesteca in iaurt sau in cerealele cu lapte?

  • Abia asteptam sa apara ciresele. Sunt delicioase si foarte bogate in fibre. Contin un procent important de vitamina C, potasiu (mentine tensiunea arteriala in parametrii normali), vitaminele A, C si caroten (acesta din urma protejeaza epiderma si are si rol anticancerigen) si au si proprietati antibacteriene. Bunaoara, sucul natural de cirese poate preveni aparitia cariilor dentare.

  • Despre afine s-a dovedit, prin intermediul unor cercetari stiitifice, faptul ca "omoara" celulele canceroase, ne informeaza site-ul webmd.com. Insa beneficiilor micutelor fructe nu se opresc aici. Ele sunt recomandate pentru prevenirea si tratarea infectiilor tractului urinar, pot preveni ulcerul si sunt si foarte bogate in vitamina C. Ar trebui sa-ti oferi un astfel de festin macar o data pe saptamana.

  • Ai mancat vreodata spuma de zmeura? Daca nu, cu siguranta ar trebui sa incerci! Zmeura este foarte bogata in fibre, ceea ce ajuta la echilibrarea colesterolului. De asemenea, consumul de zmeura este recomandat pentru prevenirea gripei, cresterea imunitatii organismului si ca antioxidant. Foarte bogata in vitamina C, zmeura reduce aciditatea din stomac, fiind astfel in masura sa previna afectiunile gastrice.

  • Un adevarat "balsam" pentru organism, in general, si pentru rinichi, in special (datorita continutului crescut de apa), este pepenele verde. Acesta este foarte bogat in licopen, contribuie la detoxifierea organismului (atat de indicata dupa lunile de iarna...). De asemenea, este bogat in vitamine si minerale, imbunatateste circulatia si se digera foarte usor.

  • Nu omite din alimentatie grepfrutul rosu. Este o adevarata comoara de antioxidanti si contine si licopen sau pectina (un compus organic important, care echilibreaza colesterolul). Daca nu-ti place sa-l mananci ca atare, il poti adauga in salate. Le va conferi o savoare aparte si organismul tau va avea numai de castigat.