Bauturile energizante si efectele asupra sanatatii

Bauturile energizante cresc riscul afectiunilor cardiovasculare, chiar si in randul persoanelor tinere, deoarece substantele din aceste bauturi conduc la ingrosarea sangelui - problema principala care declanseaza afectiuni precum: infarctul miocardic, durerile in piept etc.

"Bauturile energizante, ca de altfel mai toate bauturile si alimentele care ajung in stomac nu sunt indicate sa fie consumate in cantitati mari din cauza efectelor secundare pe care le pot exercita asupra organismului", a declarat Dr. Bogdan Ioachim, medic nutritionist si Director Comunicare, Nutritie si Stiinta al companiei Danone Romania.

Acesta nu interzice categoric consumul acestor bauturi, ci le recomanda numai in situatii speciale (examene, cand esti obosit/a la volan, cand trebuie sa termini un proiect important pentru la serviciu etc), dar dupa depasirea acestei perioada consumul este interzis deoarece organismul are de suferit. Practic acest produs trebuie consumat in situatii speciale si nu trebuie baut in loc de apa.

Toate bune si frumoase, numai ca un studiu realizat in Australia sustine ca bauturile energizante duc la dezvoltarea afectiunilor cardiovasculare. "La numai o ora dupa ce a fost consumata bautura energizanta sistemul sanguin nu mai functioneaza normal, ci se comporta asemanatoar sistemului sanguin al persoanei care sufera de o boala cardiovasculara", a declarat Scott Willoughby, cercetator la spitalul Royal Adelaide.


"Energizeaza" aceste bauturi organismul?


Dr. Ioachim sustine ca efecte sunt simtite deoarece aceastea excita sistemul nervos central, dand nastere starii de buna dispozitie, fresh.

"Din pacate... sau din fericire aceste efecte nu sunt de lunga durata, iar oamenii au tendinta de a consuma mai multe bauturi energizante, de aici consumul in exces si declansarea afectiunilor asupra organismului". Deci, consumul ridicat nu te transforma intr-un erou la locul de munca, ci iti da dependenta si iti afecteaza sanatatea putin cate putin.   


Efectele pozitive ale bauturilor energizante


Sunt cateva efecte pozitive; partea mai rea este ca aceste bauturi adesea sunt consumate la o tigara!

  • creste puterea de concentrare si reactia de viteza;
  • persoana va fi mai calma si cu rabdare;
  • intensifica metabolismul.

Aceste efecte pot fi dobandite si daca bei cafea sau bauturi carbogazoase, insa si efectul acestora va disparea iar atunci vei deveni letargica, nervoasa si pentru a depasi aceste stari vei consuma iarasi.
Trebuie mentionat ca in comparatie cu cafea, bauturile energizante sunt mai nocive din cauza celorlalte ingrediente artificiale, care te fac sa explodezi de energie.  

Cand vine vorba de continut afla ca bauturile energizante sunt bogate in vitamina B si aminoacidul taurina, insa nu aduc mai multe beneficii decat efectele secundare declansate de celelalte ingrediente, ca de exemplu: zaharul si cafeina.


Cand trebuie sa evitam bauturile energizante?

  • daca esti insarcinata sau alaptezi;
  • esti sensibila la cafeina;
  • suferi de anxietate;
  • esti expus/a stresului;
  • suferi de sindromul oboselii cronice;
  • ai hipertensiune arteriala;
  • esti predispus/a afectiunilor cardiovasculare.
  • suferi de diabet.
  • ai varsta cuprinsa intre 12-16 ani.


Un plus de energie fara bauturi energizante


Oamenii nu sunt in mod natural obositi sau nervosi in permanenta, dar aceasta stare latergica a fost experimentata de majoritatea dintre noi - motiv pentru care trebuie sa cunostem cauzele lipsei de energie si prevenirea acestei stari.

Factori care pur si simplu iti taie "energia":
  • alegerea unor alimente de calitate inferioara si mai putin sanatoase;
  • un stil de viata stresant;
  • emotii negative;
  • oboseala;
  • sedentarismul.

Tips-uri pentru un plus de energie:
  • alimentatie sanatoasa si echilibrata;
  • cresterea cantitatii de acizi grasi omega-3;
  • limitarea consumul de zahar si cereale;
  • elibereaza-te de stresul emotional si de pesimism;
  • odihna cat este necesara;
  • exercitii fizice.


Continutul bauturilor energizante

1. Taurina – un aminoacid care de obicei este produs si de organismul nostru, in special in muschi, creier, inima si sange. O persoana care cantareste 70 kg are in mod natural aproximativ 70 g de taurina distribuita pe tot corpul, adica de 70 de ori mai multa taurina decat o cutie de bautura energizanta, care contine 1000 mg. Uneori, in conditii de stres sau de efort fizic, organismul uman elimina prin urina o cantitate mai mare de taurina si e posibil astfel ca aceasta substanta sa nu mai fie sintetizata suficient.
In acest caz putem recurge la consumul unei bauturi energizante pentru a compensa deficitul de taurina.

Ceea ce poate nu toata lumea stie este faptul ca taurina din bauturile energizante este o substanta sintetica, produsa de companiile farmaceutice si nu este derivata din produse animale, cum ar fi din taur. Printre beneficiile taurinei in corp: regleaza temperatura atunci cand este prea cald sau prea frig, reduce stresul, creste performanta inimii, ajuta la detoxifierea organismului.

2. Glucoronolactone – este un carbohidrat, un fel de zahar. Este continut de alimente cum ar fi cereale sau vin rosu. Corpul uman il produce din glucoza. Rolul sau in bauturile energizante este de a combate oboseala si de a da o stare de bine.

3. Cafeina – intr-o cutie de bautura energizanta gasim aproximativ 80 mg de cafeina. Tot atata cafeina contine si o ceasca de cafea. Cola contine 35 mg la o cutie de 350 ml, iar cola light aproximativ 47 mg pe cutie.

In cantitati moderate, cafeina are efecte benefice asupra organismului, intrucat stimuleaza functiile fiziologice si psihologice ale acestuia, imbunatateste viteza de reactie si vigilenta. De asemenea, in timpul activitatilor fizice, cafeina stimuleaza arderea grasimilor si transformarea acestora in energie.

4. Carbohidrati – o cutie de bautura energizanta contine 27 g de zahar (sucroza si glucoza), avand o valoare energetica de 112.5 kcal.
Sucroza este un zahar consumat de organism intr-un ritm lent si, inainte de a fi folosit ca o sursa de energie, trebuie sa fie impartit in glucoza si fructoza. Sucroza confera energie atunci cand rezervele de glicogen s-au epuizat deja. Glucoza este un zahar consumat repede de organism, ceea ce inseamna ca poate fi folosit imediat ca sursa de energie. Glucoza ajuta muschii sa-si pastreze rezervele de glicogen care, in mod normal, trebuia sa fie folosit.

5. Inositol – este tot un carbohidrat, produs si de corpul uman din glucoza, care ajuta in procesul de detoxifiere.

6. Vitamine – in special complexul de vitamine B sunt necesare pentru o buna functionare a organismului si imbunatatesc performanta mentala.