Este putin cunoscut faptul ca alimentele pot interactiona cu medicamentele si de cele mai multe ori in detrimentul actiunii terapeutice medicamentoase. In plus exista conceptia generala conform careia ce-i natural nu dauneaza.
In nenumarate cazuri alimentele si plantele trapeutice interactioneaza cu medicatia si consecintele pot fi severe. Acest lucru se intampla deoarece alimentele si plantele pot altera felul in care organismul metabolizeaza medicamentele.
Alcoolul este un drog legal care interactioneaza cu practic toate medicamentele, in spacial cu medicatia antidepresiva si cu antibioticele.
Actiunea medicamentelor anticoagulante poate fi influentata de consumul excesiv de spanac, broccoli, legume cu frunze verzi. Aceste legume contin vitamina K, care favorizeaza coagularea sangelui.
Excesul de fibre alimentare poate afecta absorbtia medicamentelor analgezice (calmante ale durerii - acetaminofen) si a medicatiei cardiace (digoxina).
Usturoiul are actiune anti-hipertensiva si asociat (in exces) cu medicatia pentru tratarea hipertensiunii arteriale, poate conduce la hipotensiune severa.
Branza fermentata (cu mucegai, parmezan), berea, vinul rosu, avocado, interactioneaza cu medicatia antidepresiva, principala reactie fiind simtita la nivelul tensiunii arteriale.
Sucul de grapefruit interactioneaza cu medicatia anti-colesteroleminanta, contraceptiva si antialergica.
Laptele si sucul de portocale pot interactiona cu efectul terapeutic al antibioticelor.
Bauturile cofeinizate pot altera actiunea medicatiei antiasmatice, datorita excitabilitatii excesive la care se ajunge.
Carnea indelung preparata pe gratar poate inhiba medicatia antiasmatica, in special pe cea care contine teofilina.
Asadar pe perioada administrarii unui tratament medicamentos, se impune un control strict al dietei urmate, pentru a maximiza eficienta terapeutica a tratamentului, dar si pentru a asigura nevoile energetice si nutritive ale alimentelor.