Ardeii, indiferent de culoarea lor, reprezinta o sursa bogata de nutrienti, precum vitamina C si A, antioxidanti care impreuna pot neutraliza radicalii liberi. Radicalii liberi joaca un rol important in formarea colesterolului in artere si astfel pot duce la aparitia aterosclerozei si a bolilor de inima, a durerilor si problemelor de articulatii intalnite la osteoartrita si artrita reumatoida. Oferind acesti puternici antioxidanti, ardeiul poate ajuta in prevenirea sau reducerea unor simptome ale acestor afectiuni, eliminand sursa problemei.
Ardeiul mai contine si vitamina B6 si acid folic, util persoanelor cu ateroscleroza si boli de inima provocate de diabet. Aceste vitamine sunt foarte importante pentru reducerea nivelului ridicat de homocisteina. S-a demonstrat ca un nivel mare de homocisteina poate afecta vasele de sange si este asociat cu un risc mare de atacuri de inima si infarcturi.
Ardeiul face parte dintre putinele legume care contin licopen, carotenoid care s-a demonstrat ca lupta impotriva cancerului de prostata, cervical, vezica si pancreas. Studiile recente arata ca persoanele care au dieta scazuta in licopen prezinta un risc mai mare de a dezvolta aceste tipuri de cancer.
Pentru persoanele care se tem de cancerul de colon, este bine de stiut ca fibrele gasite in ardei ajuta la limitarea contactului celulelor din colon cu toxinele care produc cancerul. In plus, consumul de vitamina C, beta-caroten si acid folic (gasite in ardei) poate reduce semnificativ riscul de cancer la colon.
Consumand alimente bogate in beta-criptoxantina, carotenoid gasit in cantitati mari in ardeiul rosu, mandarine, papaya, portocale sau piersici poti reduce semnificativ riscul de cancer la plamani. Un studiu efectuat pe 60.000 de adulti din Shanghai, China a descoperit ca o dieta bogata in beta-criptoxantina scade cu 27% riscul de cancer la plamani.
Daca esti fumator sau daca esti expus in mod frecvent la fum de tigara, alimentele bogate in vitamina A iti pot salva viata, conform studiilor conduse de Universitatea din Kansas. In timp ce studia legatura dintre vitamina A, inflamarea plamanilor si emfizemul, Richard Baybutt, profesor de nutritie a descoperit ca benzopirenul, substanta cancerigena gasita in fumul de tigara, provoaca carenta de vitamina A. Cercetarile anterioare efectuate de Richard Baybutt au aratat ca lipsa vitaminei A poate duce la aparitia emfizemului.
Ardeiul se pare ca are un rol de protectie impotriva cataractei, oferit probabil de vitamina C si beta-caroten. Leguma de culoare rosie asigura si necesarul de fitonutrienti precum luteina si zeaxantina, care ofera protectie impotriva degenerescentei maculare, principala cauza de orbire la persoanele in varsta.
In timp ce un studiu sugereaza ca dozele ridicate de vitamina C pot inrautati osteoartrita, un altul indica faptul ca fructele si legumele bogate in vitamina C ofera protectie impotriva poliartritei reumatoide.
Al doilea studiu a fost efectuat pe un grup mai mare de 20.000 de persoane care au pastrat un jurnal cu privire la dieta si care, la inceputul studiului, nu prezentau simptome ale artritei. Rezultatele studiului au aratat ca persoanele cu o dieta saraca in vitamina C prezinta un risc de 3 ori mai mare de a dezvolta artrita.