Alimentele care inving depresia

Depresia ne afecteaza pe toti, cel putin o data in viata. Dincolo de factorii genetici, care ne predispun mai mult sau mai putin la aparitia depresiei, alimentatia defectuoasa si lipsa activitatii fizice par sa fie factori de baza in aparitia unor stari de spirit proaste.

Depresia ne afecteaza pe toti, cel putin o data in viata. Dincolo de factorii genetici, care ne predispun mai mult sau mai putin la aparitia depresiei, alimentatia defectuoasa si lipsa activitatii fizice par sa fie factori de baza in aparitia unor stari de spirit proaste.

Studiile din ultima vreme au demonstrat ca imbogatirea dietei zilnice cu anumite alimente ne ajuta sa pastram depresia la distanta, dar chiar sa o si tratam, daca este prezenta. Iata care sunt principalii nutrienti antidepresivi si in ce alimente ii poti gasi.

Uridina


Un studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea Harvard a evidentiat faptul ca anumite alimente sunt mai eficiente decat medicamentele antidepresive in tratarea depresiei, potrivit naturalnews.com. Studiul a mai aratat ca acizii grasi omega 3 si alimentele bogate intr-un compus numit uridina au reusit sa reduca simptomele depresiei mai eficient decat anumite medicamente antidepresive.


Uridina se gaseste in alimente precum zaharul din trestie, rosii, drojdie de bere sau broccoli.

Acizii grasi omega 3


Membrana exterioara a celulelor nervoase este alcatuita in mare parte din acizi grasi. Prin urmare, grasimile sunt esentiale pentru sanatatea si buna lor functionare, dar nu orice tip de grasimi. Grasimile nesaturate, precum acizii grasi omega-3, se afla in topul nutrientilor ce nu ar trebui sa lipseasca dintr-o dieta echilibrata. Pestele, in special cel oceanic, contine cantitati impresionante de acizi grasi omega-3.

"Acizii grasi omega 3 fac membrana mitocondriala mai flexibila, iar uridina asigura 'materie prima' pentru desfasurarea mult mai rapida a reactiilor chimice", a declarat Prof.
Dr. Perry Renshaw, unul dintre coordonatorii studiului efectuat la Harvard.

Vitaminele B12 si B6


Un aport redus de folati si vitamina B12 este asociat cu aparitia tulburarilor depresive. Unii cercetatori sustin ca estrogenul din pilulele anticonceptionale ar determina o deficienta de vitamina B6. De aceea este recomandat sa previi starile depresive cu ajutorul suplimentelor de vitamine sau a alimentelor cu un continut ridicat de vitamina B6 si vitamina B12, precum: avocado, banane, ficat, soia, carne de pasare si vita, ton, somon, alune, arahide.

Vitamina B1


Cunoscuta si sub denumirea de tiamina, vitamina B1 detine un rol important in biosinteza neurotransmitatorilor. O dieta saraca in tiamina afecteaza capacitatea de concentare, memoria si provoaca o stare generala letargica.
Potrivit site-ului www.sciencecases.org, vitamina B1 nu poate fi stocata sau produsa de catre organismul uman, prin urmare, este necesar ca prin alimentatie sa se refaca "depozitele" interne de vitamina B1.

Cerealele integrale reprezinta principala sursa de vitamina B1. Fixarea vitaminei B1 in organism este afectata negativ de obiceiuri precum consumul de alcool, cafea sau ceai negru.

Vitamina D


Putin timp petrecut la soare te face sa te simti mai bine? Asta pentru ca razele soarelui ajuta organismul sa sintetizeze vitamina D. Studii efectuate de-a lungul timpului arata ca exista o stransa legatura intre nivelul scazut al acestei vitamine din organism si tulburarile depresive sezoniere.
Foarte putine alimente contin vitamina D, de aceea, pentru sintetizarea acesteia, este recomandata expunerea la soare pentru perioade scurte.

Vitamina D se gaseste in cantitati mici in peste gras, ficat de vita, branzeturi sau galbenus de ou.
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă