In zilele noastre, afectiunile digestive sunt tot mai des intalnite.Stresul zilnic, alimentatia dezechilibrata, tutunul, cofeina (si catealtele.) au facut ca, pentru omul modern, bolile precum ulcerul, gastrita,constipatia, enteritele sa devina obisnuinta.
De multe ori, ameliorarea suferintelor acestor pacienti tine, in maremasura, de schimbarea modului de viata si de introducerea unei alimentatiiechilibrate.
Dieta unui bolnav de stomac trebuie sa urmareasca o alimentatie cat maiaproape de normal, evitand in acelasi timp ceea ce poate fi daunatoratat prin alimentul in sine, cat si printr-o preparare necorespunzatoarea acestuia.
De aceea, persoanele care sufera de aceste boli trebuie sa cunoascaanumite reguli de igiena alimentara:
- sa aiba, pe cat posibil, un orar fix de masa;
- mesele nu vor fi abundente, insa trebuie sa se manance de 4-5 ori pezi;
- bolnavul sau cel care se ocupa de pregatirea meniului, ar trebuisa cunoasca modul de preparare si temperatura optima de consum aalimentelor;
- este recomandat ca in timpul meselor sa existe o atmosfera calma,de liniste, evitandu-se discutiile in contradictoriu sau urmarirea unoremisiuni care ar putea declansa stari de nervozitate, ingrijorare;
- masa nu trebuie luata "in fuga", fiind necesar ca alimentele sa fiebine mestecate, alfel crescand efortul de digestie.
In general, acesti bolnavi vor evita alimentele iritante:
- condimentele (piper, ardei iute, mustar, etc);
- alimentele bogate in celuloza precum: ridichi, fasolea boabe, mazareaboabe, ceapa uscata, usturoiul, fructele cu coaja si samburi, paineaneagra sunt iritante pentru stomac si de aceea sunt contraindicate;
- acelasi efect il are si carnea provenita de la animale batrane siinsuficient fiarta sau fripta, bogata in cartilaje, tendoane, aponevroze;
- alimentele prea bogate in sare sau zahar;
- se interzice sau se reduce cat mai mult cu putinta fumatul;
- bauturile alcoolice care irita mucoasa gastrica (vin, tuica, bere,whiski, etc.) sunt contraindicate.
Trebuie stiut ca functia stomacului este puternic influentata de durataramanerii alimentelor la nivelul sau:
- lichidele si semisolidele parasesc stomacul cel mai repede;
~ celuloza, cojile vegetalelor crude, fragmentele alimentare mari,celuloza sunt mai greu digerabile;
- grasimile prelungesc durata de stagnare a alimentelor in stomac;
- zaharul intarzie evacuarea gastrica, mai ales cand este administratla sfarsitul mesei.
- cu cat alimentele ingerate au o temperatura mai apropiata de ceaa corpului, cu atat golirea gastrica va fi mai rapida. De aceea,alimentele prea fierbinti sau prea reci sunt contraindicate.
Nu toate alimentele stimuleaza in aceeasi masura secretia gastrica. Celecare sunt stimulante puternice vor fi evitate in alimentatia bolnavuluide stomac:
- bauturi: alcoolul, apele carbogazoase, cafeaua;
- condimentele: mustarul, piperul, boiaua, hreanul, ardeiul iute,scortisoara, cuisoarele etc.;
- alimente: cele prajite, ouale tari, carnea fripta, sarata sau afumata,painea neagra, painea proaspata, alimentele preparate in grasimi.
Alimente stimulante slabe:
- bauturi: apa, ceaiul, laptele, smantana
- alimente: albusul de ou moale, painea alba veche de o zi, carnea fiarta,fructele dulci (cel mai bine oparite), legumele cu unt, supele de legumeingrosate cu faina alba, supa de ovaz, frisca batuta, orezul si grisulfiert.
In articolele urmatoare va voi prezenta mai pe larg regimul alimentarin cazul gastritelor si bolii ulceroase, unele dintre cele mai frecventintalnite afectiuni ale stomacului.