Dieta vegetariana previne cancerul?
Ceea ce mancam produce efecte asupra sanatatii noastre. Aceasta este o certitudine. O mare problema in alimentatia omului modern este faptul ca alege prea des carnea in defavoarea legumelor, fructelor si cerealelor. Metabolizarea carnii aduce in organism o serie de produse reziduale, care afecteaza starea de sanatate, iar aceasta este o a doua certitudine. Conform unui raport al Organizatiei Mondiale care lupta impotriva cancerului – Global Fund for Research against Cancer – publicat la finele lui 2008 - se afirma ca mancarea este unul din factorii determinanti in aparitia cancerului.
"Ideal ar fi ca produsele vegetale, fructele si cerealele sa reprezinte 2/3 din alimentatia noastra. Bogate in fibre, vitamine si minerale, sunt foarte hranitoare si extrem de necesare. Omul modern are insa o aplecare daunatoare pentru produsele grase, sarate si dulci, care toate sunt elemente care pot favoriza aparitia maladiilor canceroase", sustine Lucie Galice, director delegat la Global Fund for Research against Cancer.
Aceasta sustine ca omul modern trebuie sa invete sa reduca consumul de carne, fara a adopta un regim exclusiv vegetarian. "Recomand insistent reducerea consumului de carne rosie la maxim 500 de grame pe saptamana, evitarea produselor afumate, prajite si acelora supra-preparate, pentru ca excesul acestora determina cele mai multe dintre formele de cancer de colon", afirma Lucie Galice.
In concluzie aceasta afirma ca regimul vegetarian nu este cea mai buna alegere, ci reducerea la strictul necesar pentru metabolismul uman a consumului de carne. "A fi vegetarian este o replica extrema a consumului exagerat de carne. Din anumite puncte de vedere la fel de daunatoare. Daca ar fi sa aleg intre cele doua extreme as alege insa varianta celor care prefera sa fie vegetarieni. Dar solutia ideala sta in echilibru, consumul rational de carne, si adoptarea unei diete bazate in principal pe cereale, legume si fructe", este de parere Lucie Galice.
Alege cu intelepciune
Regandirea modului in care alegi carnea pe care o asezi in farfuria ta si acelor din familia ta, trebuie sa fie una dintre preocupari. Pentru a forma o proteina care provine din produse de origine animala, este nevoie de sapte-opt proteine de origine vegetala. Pe de alta parte, industrializarea procedurilor de crestere a animalelor a dus la scaderea calitatii carnii.
Un exemplu: 30 % dintre antibioticele produse in Europa sunt destinate "tratamentelor" aplicate animalelor din crescatorii. Toate acestea lasa urme in organismul uman. Cea mai buna alegere, si pentru organism, si pentru mediu, este sunt produsele bio. Acorda o atentie mai mare carnii de oaie, de rata, de iepure, in detrimentul carnii de porc si de vaca. Curcanul ar trebui preferat carnii de pui. Acesta ar fi un pas pe care ar trebui sa-l iei in calcul inainte de a decide sa devii vegetarian. Dar inainte de asta gandeste-te ca cel mai bine este sa ai un regim ovolactovegetarian, trei-patru zile pe saptamana.
Comentarii (9)
Eu sunte vegetariana de cateva luni, si desi organismul meu sufera cateva schimbari, si sunt in faza de tatonare a avantajelor si dezavantajelor, pot spune ca ma simt de o mie de ori mai bine, am mai multa energie, am scapat de gastrita, am inceput sa asimilez, desi pana acum eram foarte slaba, si in plus sistemul meu imunitar s a intarir, in general raceam de 4-5 ori pe an. Iarna aceasta nu am avut niciun fel de problema de sanatate. adresez o rugaminte celor cu mai multa experienta in acest stil de viata, sa imi dea cateva sfaturi esentiale, cu privire la locurile de unde se pot cumpara produse de calitate. In plus, am o intrebare catre cei care inca au convingerea ca alimentele ( achizionate din comert) ce contin proteina animala este indispensabila organismului umana, deobicei iesiti la vanatoare prin padure, cum faceau oamenii acum cateva mii sau sute de ani, sau cresteti animalutele in apartament? Eu cred ca toate beneficiile consumului de proteina animala este pe departe anihilat de toate chimicalele injectate in carne si in alimentatia animalutelor crescute in vederea sacrificarii.
De 17 ani sunt vegetariana, adica de la 18 ani. Este super bine, arat mult mai tanara, am doi copii mari pe care ii hranesc sanatos. Toata lumea ii spune baiatului ca par sora lui. Sunt economist si nu vad nici un dezavantaj in a fi vegetarian. Cand eram insarcinata doctorul mi-a spus ca daca nu mananc carne o sa nasc copiii cu diverse probleme, dar au fost si sunt foarte sanatosi, sunt foarte buni la scoala (premianti la olimpiade, cei mai buni din scoala lor). Deci care este inconvenientul acestui regim ?
consider ca ar trebiu sa ne gandim de doua ori inainte de a cumpara toate alimentele care se gasesc in ziua de astazi in supermaketuri. majoritatea dintre ele nu sunt sanatoase si atuci ajungi sa te intrebi de ce am cosuri, de ce, de ce? pentru ca nu ne alimentam suficient cu produse naturale care au vitamine. minerale. fiecare trebuie sa-si creeze o alimentatie sanatoasa pentru ca ce se afla in interiorul organismului se reflecta la exterrior si cred ca oricine isi doreste sa arate bine
Ciudat. S-a demonstrat stiintific cum ca asa-zisa proteina superioara e daunatoare si totusi doctorii recomanda in continuare consumul de carne. Sint vegetariana de 7 ani si asa am reusit sa scap de toate belelele. 2 dintre copiii mei s-au nascut vegani si n-au carente de calciu, anemie si nici nu fac ceea ce medicii considera normal la copii: amigdalite, otite, bronsite, diaree, varsaturi s.a.m.d. Cu cel mare, la care am urmat cu credinta sfatul medicilor am ajuns pe langa anemie si rahitism (in timp ce-l obligam sa manance carne) pana la astm, vindecat pe urma cu ajutorul homeopatiei. Pe langa ca cresc 3 copii fara nici un ajutor si am grija de casa, perioadic fac cursri si citesc in permanenta, lucrez gradina din spatele casei, ingrijesc curtea plina de flori, pomi si vita de vie si mai prestez si alte activitati. Sotul e vegetarian de 26 de ani, e in cea mai buna stare de sanatate, alearga zilnic 10 km si face 160 de flotari la 63 de ani. Omega 3 se gaseste in toti samburii (nuci, alune, ...) si in alte alimente iar B12 se produce in organismul nostru cu conditia sa avem intestinele curate ceea ce nu se pune problema la mancatorii de cadavre, asa cum am fost si eu. V-am daramat ceva mituri?
mi se pare foarte in tema. am 30 de ani si mananc orice dar incerc pe cat posibil sa fie cat mai sanatos. nu cred ca as putea sa devin vegetariana insa nu-mi mai place carnea asa de mult de la o vreme. am mancat a doua zi de paste mancare de stevie cu un ou fiert la portie...delicioasa! si nu am simtit nevoia sa mananc niciun fel de carne, deci zilele combinate din articol mi se par cea mai buna solutie! succes tuturor! si va rog incetati cu reclama la pastilele minune de slabit, nu exista asa ceva!
Sunt la varsta a 3 a dar ma preocupa f mult alimentatia sanatoasa alcatuita din :zahar brun,ulei de masline extra virgin,lactate cu cea mai mica grasime,in special lapte 1,3%telemea slaba ,branza de vaci dietetica,oua 2-3 pe sapt.,carne de pui slaba(piept si pulpe dezosate),peste,fructe de mare,carne slaba de vita(de 2ori pe sapt)legume f multe,fructe si am slabit in 8 luni 7kgsi continu ac stil de alimentatie...multumesc top sanatate
Nu cred in miracolele vegetarianismului. In primul rand proteina vegetala nu este de calitatea celei animala. Trebuie facute o mie si una combinatii de seminte, de nuci, de toate cele si trebuie sa ai in permanenta grija ce mananci si cum le combini. Eu am o prietena cxare a luat in greutate 13 kg de cand este vegetariana. Este o prostie si apropo de sedentarism si de kg in plus cititi-l pe Montignac care nu le are nici el cu exercitiile la sala. Este un mit care trebuie daramat la fel ca si mancarea vegetariana care poate sa fie tot atat de poluata ca si cea animala. Ba uneori si mai rau. Prin ingrasamintele chimice folosite sau prost folosite, prin noxele care se elibereaza in atmosfera de la atatea masini, prin .....toate. Teoria este una , practica este alta.
Einstein, Newton, Da Vinci, Edison nu mergeau la sapa, nu mergeau la cules, nu lucrau campul.....erau mai putin activi, un fel de semi sedentari, asa ca vegetarianismul nu e pt toata lumea... si nu cred ca toate mintile luminate ale omenirii au fost vegetarieni : Herodot, Pitagora, Aristotel etc aveau probabil o dieta mediteraneeana avand in vedere ca traiau in Grecia, nu pot sa intaleg cum vegetarienii iti explica ca este nesanatos sa manaci peste sau fructe de mare, cand acelea sunt unele dintre cele mai sanatoase alimente...dar presupun ca e mai bine sa te indopi cu pastile si vitamine decat sa mananci sanatos si moderat
beneficiile aduse de vegetarianism organismului, precum si pericolele la care ne expunem prin consumul direct al carnii si prin sprijinirea crestelor animalelor pentru sacrificare cu cat sunteti mai bine informati, veti ajunge sa nu mai credeti in miturile care tin in functiune piata medicamentelor...reveniti la natura
Posteaza comentariu