Organismul tău are nevoie de diverşi nutrienţi pe care îi absoarbe din alimentele simple. Astfel că, un principiu de bază constă în optarea pentru un regim alimentar variat şi cât mai simplu cu putinţă. De asemenea, este recomandat să consumi fructele şi legumele în sezonul lor, alegându-le cel mai des pe cele care cresc la noi în ţară.
Aceste câteva principii te vor ajuta să mănânci cât mai simplu, însă dr. Bernard Jensen vine cu alte nouă reguli de nutriţie care te vor ajuta să ai o sănătate optimă:
1. Regula alimentelor naturale
Consumul alimentelor integrale într-o combinaţie cât mai simplă este cel mai bun mod de a te alimenta.
2. Regula proporţiei
Ca să-ţi faci o idee de ce înseamnă să mănânci cumpătat, dr. Jensen ne spune că zilnic trebuie să consumăm 6 legume, 2 fructe, un amidon şi o proteină. Consumul alimentelor în proporţii adecvate este esenţial pentru a ne păstra sănătatea.
3. Regula echilibrului acido-alcalin
Dieta noastră trebuie să fie în proporţie de 80% alcalină şi 20% acidă. Ca să ştii cum să faci diferenţa între aceste două categorii şi să ştii pe care să le mănânci într-o cantitate mai mare, dr. Bernard Jensen susţine că fructele şi legumele sunt alcaline, în vreme amidonul şi proteinele sunt acide.
4. Regula varietăţii
Meniul tău trebuie să fie unul diversificat, astfel încât în fiecare zi trebuie să consumi legume, fructe, amidon şi proteine diferite.
5. Regula alimentelor crude
Fructele, legumele şi verdeţurile consumate în stare crudă au cea mai mare valoare nutriţională, deoarece furnizează vitamine, minerale şi enzime vii. Potrivit medicului Bernard Jensen, alimentaţia noastră zilnică trebuie să fie compusă din 60% crudităţi şi 40% alimente gătite cât mai simplu.
6. Regula remediilor naturale
Atunci când te alimentezi adecvat, corpul are capacitatea de a se reface şi a regenera ţesuturile, astfel încât riscul de a te îmbolnăvi este unul mult diminuat.
7. Regula moderaţiei
Dacă mănânci cumpătat şi diversificat, corpul primeşte o varietate de nutrienţi esenţiali pentru buna lui funcţionare. Atunci când te limitezi la consumul exagerat al unui singur aliment pot să apară deficienţele nutriţionale care pregătesc terenul pentru diverse boli.
8. Regula deficienţelor nutriţionale
Orice afecţiune este asociată cu un anumit tip de deficienţă nutriţională, avertizează specialistul care subliniază cât de importantă este alimentaţia echilibrată pentru corpul nostru.
9. Regula combinării alimentelor
Dr. Bernard Jensen nu recomandă asocierea anumitor alimente bogate în amidon cu unele proteine. De exemplu, nu trebuie consumate împreună carnea, cartofii şi ouăle. Iar, pepenele roşu nu se consumă în combinaţie cu niciun alt fruct sau legumă. Una dintre combinaţiile recomandate de specialist este asocierea laptelui cu fulgii de ovăz sau cu mei.