9 alimente necesare pentru sanatatea ta

Din ce in ce mai multa lume este preocupata de abordarea unui regim alimentar sanatos. Substantele nutritive atat de necesare pentru buna functionare a organimsului trebuie asimilate printr-o alimentatie sanatoasa, inainte de toate. Care sunt cele 10 alimente de care nu se poate lipsi organismul tau.

Ce au aceste alimente din moment ce sunt considerate imperative pentru sanatatea corpului? Ele indeplinesc cel putin 3 dintre urmatoarele criterii de evaluare:
 

  • sunt o sursa importanta de fibre, vitamine, minerale si alte substante nutritive;
  • sunt bogate in fitonutrienti si compusi antioxidanti, precum vitamina A, E si betacaroten;
  • reduc riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare si a altor probleme de sanatate;
  • sunt hipocalorice, ceea ce inseamna ca poti sa mananci o portie mai mare fara sa-ti faci probleme cu caloriile;
  • sunt foarte accesibile.
 

De ce sa consumam migdale?

 
Pentru ca sunt o adevarata incarcatura de fibre, riboflavina, magneziu, fier si calciu. Dintre fructele oleaginoase (nuci, alune, fistic), migdalele sunt cele mai bogate in calciu: 75 mg intr-o portie (aproximativ 23 de migdale).
De asemenea, trebuie sa stii ca o portie de migdale asigura necesarul zilnic recomandat de vitamina E.
 
Mai tine minte ca migdalele:
  •  
  • sunt o sursa bogata de proteine;
  • sunt recomandate pentru inima;
  • au grasimi sanatoase (mononesaturate) care reduc colesterolul "rau".
 

De ce sa consumam mere?
 
Pentru ca sunt bogate in pectina, o fibra solubila care reduce nivelul colesterolului "rau" si al glicemiei. Mai contin si foarte multa vitamina C care: protejeaza celulele corpului, stimuleaza productia de colagen, pastreaza sanatatea vaselor sanguine si favorizeaza absorbtia fierului.
 

De ce sa consumam afine?
 
Pentru ca sunt bogate in fitonutrienti care au rolul de a preveni infectiile tractului urinar. Studiile arata ca afinele imbunatatesc memoria si asigura o imbatranire lenta si sanatoasa a organismului.
Iar daca urmezi o cura de slabire, trebuie sa stii ca afinele sunt o optiune cu putine calorii, insa foarte bogate in fibre si vitamina C (1 ceasca de afina proaspete contine 84 kcal, 3,6 grame de fibre si 14 mg de vitamina C).
 

De ce sa consumam broccoli?
 
In afara faptului ca este foarte bogat in calciul, potasiu, folati si fibre, broccoli mai contine si fitonutrienti care previn bolile cronice: bolile de inima, diabetul si unele tipuri de cancer. Vitaminele A si C se gasesc din belsug in broccoli si ofera protectie celulara.
 

De ce sa consumam fasole?
 
Pentru ca este bogata in fier, magneziu, fosfor, potasiu, cupru si vitamina B1. De asemenea, contine fitonutrienti care previn aparitia bolilor cronice: cardiovasculare si anumite cancere.
 

De ce sa consumam somon?
 
Pentru ca este o buna sursa de acizi grasi omega-3 care au rolul de a preveni formarea cheagurilor de sange, evitandu-se astfel pericolul unui atac de inima.
Acizii grasi omega-3 pastreaza un ritm cardiac normal, scade numarul trigliceridelor din sange, impiedica formarea pacilor ateromatoase care blocheaza arterele, reduce tensiunea arteriala si riscul de infarct miocardic.
 
Pe langa protectia pe care o ofera inimii, somonul nu contine decat foarte putine grasimi saturate si colesterol si este o buna sursa de proteine.
 

De ce sa consumam spanac?

 
Pentru ca este o sursa importanta de vitamina A, C, B2, B6, folati, calciul, fier si magneziu. Substantele care se gasesc in spanac stimuleaza sistemul imunitar si pastreaza sanatatea parului si a pielii.
 

De ce sa consumam sucuri de legume?
 
Constituie cea mai simpla optiune de a include in regimul tau alimentar cat mai multe legume. Sucul de rosii simplu sau in combinatie cu alte legume este o sursa importanta de licopen - un antioxidant care reduce riscul de cancer de prostata sau alte tipuri de cancer, precum si riscul de a face un atac de inima.
Unele sucuri de legume contin foarte mult sodiu, asa ca atentie maxima ca sa le alegi pe cele mai sarace in sodiu.  
 

De ce sa consumam germeni?
 
Pentru ca acestia sunt foarte bogati in vitamina E, B1, B2, B3, folati, magneziu, fosfor, potasiu, fier si zinc. Iar daca le mai punem la socoteala si continutul ridicat de fibre, proteine si unele grasimi sanatoase este imposibil sa ii excludem din alimentatia noastra.