O alegere simplă și gustoasă, pizza conține adesea un exces de calorii și ingrediente care te expun riscului de îmbolnăviri, în special din cauza conținutului ridicat de grăsimi saturate. Cu toate acestea, nu înseamnă că trebuie să uiți de ea, ci să te gândești la toppinguri mai utile, astfel încât să nu ai niciun motiv să te simți vinovată după ce savurezi câteva felii sau chiar o pizza întreagă.
Iată ce toppinguri creative și gustoase poți alege fără să-ți periclitezi sănătatea:
1. Sparanghelul
„Sparanghelul are multiple avantaje pentru sănătate. Această legumă de primăvară este o sursă excelentă de minerale, acid folic, fibre și antioxidanți. Este, de asemenea, un secret al siluetei ideale fără reguli drastice. Te va ajuta să previi îngrășarea datorită efectului diuretic, care elimină balonarea și conținutului ridicat fibre, reducând rapid pofta de mâncare”, explică dr.
Frances Largeman-Roth, nutriționist. Nu ezita să folosești sparanghel pentru topping și vei vedea că îți va fi mai ușor să porți hainele preferate, iar stomacul plat nu va mai părea un ideal greu de atins.
2. Broccoli
Crud, rumenit la cuptor, fiert la abur sau cu puțin suc de lămâie, broccoli conține vitamine și minerale esențiale care-ți fortifică organismul fără să renunți la gustul bun. „Conține multe fibre, care reduc pofta de mâncare, plus componente care luptă împotriva celulelor canceroase. De asemenea, vitamina C și calciul din broccoli îți vor menține pielea tânără mai mult timp”, spune dr. Fiorella DiCarlo, nutriționist. Broccoli îți asigură antioxidanții de care ai nevoie pentru a combate efectele nocive ale radicalilor liberi. Te menține în formă și asigură un contur ferm al tenului pentru mai mult timp.
Nu uita de acest ingredient când te gândești la toppingul ideal pentru pizza.
3. Smochinele confiate
Poate ți se pare neobișnuit să pui smochine tocmai la pizza, dar trebuie neapărat să le adaugi pe lista de cumpărături atunci când pregătești acest deliciu. Smochinele confiate au mai multe fibre decât toate celelalate varietăți de fructe confiate, plus proprietăți antioxidante. Nu te lăsa intimidat de gustul lor dulce. Combină-le cu nuci mărunțite și ceapă tăiată solzi pentru a obține o aromă apetisantă.
4. Ardeiul iute
Are un gust foarte intens și poate va face să-ți lăcrimeze ochii, dar să știi că merită să-l incluzi de fiecare dată când mănânci pizza. „Ardeiul iute conține foarte mulți antioxidanți. Capsaicina în mod special crește viteza de ardere a grăsimilor pentru că ridică temperatura corpului și impulsionează metabolismul”, explică.
Dr. DiCarlo.
5. Ceapa roșie
„Ceapa roșie conține o proporție ridicată de polifenoli, cu efect antioxidant. Alicina din ceapă stimulează și sistemul imunitar, prevenind cancerul și îmbolnăvirile. Adaugă de fiecare dată puțină ceapă roșie la toppingul pentru pizza”, recomandă dr. DiCarlo.
6. Ardeii grași
Alimente de bază pentru orice persoană care ține dietă, ardeii grași roșii, galbeni sau portocalii conțin mai multă vitamina C decât portocalele, plus vitamina A, favorizând reconturarea siluetei și evitarea gripei sau răcelii în orice sezon. Fibrele din componența lor sunt foarte utile pentru reducerea apetitului, astfel încât să poți ocoli prăjiturile sau bomboanele.
7. Uleiul de măsline
Este un aliment de bază pentru a evita orice alte grăsimi saturate care îți pun în pericol inima și forma corpului. Poți folosi acest ulei inclusiv la toppingul pentru pizza, iar aroma obținută va fi intensă și deosebită.
Grăsimile mononesaturate din uleiul de măsline previn creșterea nivelului de colesterol și acumularea de țesut adipos.
8. Cartofii dulci
În ciuda denumirii lor, nu trebuie serviți mereu cu zahăr și scorțișoară, ci pot fi un ingredient important pentru toppingul de la pizza. Sunt o sursă excelentă de vitamina A, potasiu și vitamina B6. Adaugă-i de fiecare dată când ai ocazia și vei avea un topping colorat, cu mulți nutrienți, pentru o pizza gustoasă și cu mai puține calorii.