Deși pare o rețetă banală, să știi că terciul de ovăz este extrem de versatil și se poate adapta foarte ușor gusturilor tale. Nu te gândi că este vorba despre o rețetă fixă, care trebuie să includă mereu exact aceleași ingrediente, ci învață să fii creativ pentru a te putea bucura de gustul bun în timp ce savurezi un preparat sănătos, cu multe vitamine și minerale.
Bogat în fibre și nutrienți, ovăzul poate fi combinat cu toppinguri apetisante care vor face torturile sau prăjiturile să nu mai fie tentații irezistibile.
Iată ce variante poți folosi pentru a varia gustul clasic al terciului de ovăz:
1. Terci ca o plăcintă cu mere
Îți place foarte mult plăcinta cu mere dar nu o poți savura atât de des precum ți-ai dori pentru că nu vrei să acumulezi kilograme în plus? Ei bine, poți prepara terciul de ovăz astfel încât să regăsești gustul care te fascinează, cu mult mai puține calorii. Este suficient să alegi un topping compus din cubulețe de măr, jumătăți crocante de nuci, scorțișoară, nucșoară și o linguriță de sirop de arțar.
Nici nu vei realiza că nu mănânci o prăjitură, ci terciul care îți dă multă energie și îți aduce aroma pe care o preferi.
2. Savoare de ciocolată
Îți place să regăsești gustul ciocolatei în majoritatea preparatelor dar credeai că trebuie să te resemnezi să consumi prăjituri cu multă cremă, unt și alte grăsimi? Nu este nevoie neapărat de o prăjitură sau de o tabletă de ciocolată pentru a savura gustul caracteristic. Cumpără pudră de cacao neagră, neînducită și amestecă o lingură cu o linguriță de miere, apoi presară peste terciul de ovăz. Din când în când poți completa și cu 5-6 chips-uri de ciocolată, mărunțite.
3. Cu aromă de dovleac
Dacă îți place foarte mult să prepari plăcintă de dovleac dar nu știi cum altfel ai putea să consumi deliciosul piure, terciul de ovăz este o opțiune rapidă și ușoară pentru a utiliza acest ingredient savuros. Amestecă 4 linguri de piure de dovleac cu terci de ovăz, apoi adaugă nucșoară, cuișoare și ghimbir.
4. Cu măr și brânză Cheddar
Poți îmbina gustul dulce cu cel sărat dacă amesteci cubulețe de măr cu brânză Cheddar rasă și sirop de arțar, iar apoi adaugi acest mix original la terciul de ovăz clasic de la micul dejun.
5. Cu ouă și ierburi aromatice
Nu vrei deloc un gust dulce dar ți-ar plăcea să poți savura fulgii de ovăz și în varianta sărată și puțin mai consistentă? Uită de lapte și îndulcitori și realizează un topping gustos dintr-un ou ochi, rozmarin, busuioc și măghiran, iar la final adaugă o linguriță de sos picant Sriracha.
6. Cu brânză și avocado
Chiar dacă ovăzul are o proporție foarte redusă de grăsimi, poți completa terciul cu alte surse de grăsimi sănătoase care vor ține apetitul sub control timp de cel puțin 3-4 ore. Amestecă felii de avocado cu brânză maturată de capră și o linguriță de ulei de măsline extravirgin, apoi combină cu terciul de ovăz.
7. Mix extra-crocant
Simți nevoia de o gustare crocantă și ești pe cale să te îndrepți spre chips-uri sau biscuiți? Reevaluează terciul de ovăz. Dacă prepari un topping din semințe de chia, de in, de susan și de dovleac vei obține o gustare delicioasă, mult mai utilă pentru sănătate și siluetă.
8. Cu banane și unt de arahide
Nu trebuie neapărat să faci un sandviș dacă ți-e poftă de unt de arahide. Se potrivește de minune cu terciul de ovăz.
Alege o variantă de unt de arahide 100% natural, fără sare sau zahăr adăugat și folosește și o banană tăiată felii.