8 sfaturi sănătoase din bucătăria chinezească

Preparatele din bucătăria chinezească sunt preferatele tale? Învață cum să le gătești și tu, obținând variante mult mai sănătoase decât cele din comerț.
Când ieși în oraș sau în pauza de la birou îți place să comanzi preparate din bucătăria chinezească de la restaurantele cu specific asiatic? Cu siguranță gustul este delicios, dar te-ai gândit că și tu ai putea realiza aceste rețete, cu mai puține calorii și aceeași savoare inconfundabilă? Nu este foarte complicat să îmbunătățești rețetele, ci ai nevoie de câteva idei simple pentru a reduce caloriile și riscurile pentru sănătate. Este important să le aplici pentru a te putea bucura de gustul bun alături de cei dragi, fără agravarea diferitelor afecțiuni sau acumularea kilogramelor în plus.
 

Iată cum poți găti sănătos rețetele din bucătăria chinezească:

 
1. Alege ingredientele proaspete

Nu ai nevoie decât de puțin ulei, carne slabă și legume de sezon pentru a obține rapid o masă gustoasă. Este esențial să alegi ingredientele de sezon pentru a obține rețete gustoase, cu multe vitamine și minerale.
Atunci când transportul legumelor sau fructelor durează mult timp, nutrienții vor fi reduși semnificativ. 

 
2. Folosește cele trei ingrediente-minune

În bucătăria chinezească, combinația dintre usturoi, ghimbir și ardei iute este esențială pentru un gust senzațional și un organism puternic. Usturoiul previne afecțiunile cardiovasculare și creșterea nivelului de colesterol, ghimbirul stimulează digestia și reduce inflamațiile, iar ardeiul iute accelerează arderea grăsimilor și previne ulcerul gastric. Prăjește-le timp de câteva secunde, apoi adaugă-le la rețeta pe care o pregătești și gustul final va fi pe placul tuturor.

 
3. Dim Sum

Faimoasele gustări chinezești sunt ușor de preparat și pot fi foarte sănătoase dacă le prepari cu fructe de mare, carne slabă de porc sau de pui, legume și iarbă de lămâie. De asemenea, se poate prepara și varianta vegetariană pe bază de tofu, iar dacă preferi gustul dulce poți selecta o rețetă de dim sum cu mango, unt de migdale și zahăr brun.
Aluatul este asemănător cu cel al găluștilor, iar bucătarii consideră că cea mai sănătoasă metodă de preparare este fierberea la abur. Nu le alege pe cele prăjite pentru că vor avea mai multe calorii și ar putea agrava acneea.

 
4. Supe mai sănătoase

Supele sunt o opțiune rapidă pentru o masă ușoară, dar este foarte important ce ingrediente selectezi. Combinația recomandată de nutriționiști este apă fiartă, bulion, legume, bucăți de carne de pui, ceapă și ciuperci chinezești. Vei obține rapid o supă consistentă, cu un conținut redus de calorii, care te ajută să te menții în formă și reduce poftele.

 
5. Prepară sosurile chiar tu

Sosurile pe care le găsești la magazin conțin adesea sare sau zahăr în exces. Pentru a evita efectele negative asupra glicemiei sau tensiunii arteriale, cel mai bine este să pregătești chiar tu sosul de care vei avea nevoie.
În acest fel vei putea să știi sigur ce cantitate de sare sau zahăr consumi și vei reduce impactul asupra siluetei sau sănătății. De exemplu, poți combina fasole neagră fermentată, supă de legume și soia pentru a obține un sos delicios.

 
6. Nu uita de tofu

Nu trebuie neapărat să fii vegetarian pentru a savura din când în când preparate pe bază de tofu. Obținut din boabe de soia, tofu este o sursă excelentă de proteine și calciu. Preia rapid aromele speciale, dacă folosești condimente și ierburi aromatice, astfel încât nu-ți va fi greu deloc să-l integrezi în rețetele tale. Poți crea un tofu cremos sau îl poți rumeni pe grătar, înainte de a-l adăuga la salate. În plus, îl poți marina, la fel ca și în cazul cărnii, pentru a intensifica aroma preparatului final.

 
7. Tăiețeii și orezul

Alege orezul integral în locul celui alb, precum și tăiețeii preparați din fasole mung pentru a reduce cantitatea de carbohidrați consumată și impactul asupra glicemiei. 

 
8. Yin și Yang

Echilibrul dintre ingrediente are un rol central în bucătăria chinezească. Fii atent la cantitatea utilizată din fiecare ingredient și evită excesele.
Folosește zahăr, sare și grăsimi în cantități limitate. Obține gustul dulce în primul rând din fructe și alege carnea slabă de pui sau curcan, precum și fructele de mare. În cadrul fiecărei porții de mâncare carnea nu trebuie să reprezinte mai mult de 40%. În acest fel vei avea ocazia să simți gustul sosului și al legumelor, explorând noi rețete alături de familia ta. 
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.