Ai preparat prea mult piure la friptură și nu știi ce să faci cu ce ți-a rămas? Piureul de cartofi poate fi ținut în frigider timp de 3 zile, iar dacă îl congelezi îl poți păstra până la 2 luni. Atunci când îl dezgheți nu îl aduce direct la temperatura camerei, ci lasă piureul la frigider peste noapte, într-o tavă care să colecteze lichidul.
Iată cum poți folosi piureul de cartofi care ți-a rămas la noi rețete gustoase:
1. Mini-plăcinte de cartofi
După ce se răcește, piureul este foarte ușor de manevrat și modelat. Mai întâi amestecă-l cu pește afumat (somon, sardine, șprot), tapetează o tavă de copt cu făină și lasă la foc mic timp de 5-10 minute. În loc de pește poți folosi și bacon, boabe de fasole fiartă, varză acră sau dulce, spanac, porumb dulce, mazăre, năut, carne de vită sau de pui.
Vei obține plăcinte delicioase, ideale pentru micul dejun sau atunci când îți dorești o gustare consistentă, cu puține calorii. Se pregătesc foarte ușor și poți folosi rapid o cantitate mare de piure fără să-ți pară rău că nu s-a consumat tot la friptură.
2. Topping la plăcinte
În loc să realizezi plăcinte direct din piure, poți să utilizezi acest ingredient și pentru a obține un topping delicios. Dacă ți-a rămas o cantitate mai mică de piure este opțiunea ideală pentru a nu-l irosi. Prepară umplutura dorită pentru plăcintă, apoi uită de aluat și adaugă piure deasupra. Dă la cuptor direct sau păstrează plăcinta la congelator, până când ai timp să o coci. Vei obține un gust special, iar numărul de calorii va fi mult mai redus. Savurează plăcinte fără aluat din făină cât mai des și nu-ți va fi deloc greu să-ți reconturezi silueta.
3. Prăjitură cu lămâie și portocale
Dacă vrei să folosești piureul de cartofi rămas pentru prăjituri trebuie să te asiguri că nu are condimente adăugate care ar putea da un gust ciudat preparatului dulce. Cel mai bine este să folosești piure simplu.
Poți pregăti rapid o prăjitură delicioasă folosind cantități egale de piure de cartofi și făină fără gluten, adăugând apoi brânză dietetică, sirop de melasă, coajă de lămâie și de portocală. Noua variantă de prăjitură va avea o savoare aparte, iar ingredientele te vor ajuta să reduci caloriile fără să ai un meniu restrictiv.
4. Clătite
Piureul de cartofi poate fi utilizat cu succes și pentru a obține clătite pufoase. Poți înlocui o treime din cantitatea necesară de făină cu piure. Servește clătitele cu omletă și bacon dimineața și îți vei începe ziua cu multă energie. După un mic dejun consistent nu vei mai simți nevoia să iei gustări până la ora prânzului, iar dulciurile nu vor mai fi irezistibile.
5. Crochete
Când observi că ți-a rămas piure și vrei să-l folosești rapid fără să mai blochezi spațiul din frigider în timp ce te gândești la o rețetă, crochetele sunt alegerea potrivită. Amestecă piureul cu parmezan și brânză Cheddar rase și puțin chimen, apoi formează crochete de dimensiuni egale.
Tapetează o tavă cu hârtie de copt și dă la cuptor timp de 10-15 minute. Tu și cei dragi veți savura crochete delicioase, fără ulei și mult mai sănătoase decât variantele pe care le poți cumpăra de la magazin. De asemenea, poți varia amestecul, folosind pește, diferite legume sau chiar murături.
6. Sosuri mai consistente
Dacă nu ai decât o cantitate redusă de piure cel mai bine este să-l folosești pentru a prepara sosuri mai consistente, evitând făina. Câteva linguri de piure pot fi utilizate pentru a îmbunătăți rapid textura și aroma sosurilor, iar numărul de calorii economisit te va convinge să recurgi la această variantă din ce în ce mai des.
7. Turtă dulce
Piureul poate fi un ingredient de bază chiar și la turta dulce, dacă vrei să schimbi puțin gustul clasic. Astfel, poți obține un aluat dietetic dar foarte gustos, combinând cantități egale de piure de cartofi și făină de migdale.
Adaugă miere și scorțișoară, coace preparatul timp de 20-25 de minute și vei obține o turtă dulce apetisantă și fragedă, care nu se va usca nici dacă o ții în frigider câteva zile.