Diversele asocieri alimentare pe care le facem pe parcursul unei zile ne pot perturba digestia dacă nu apelăm la combinaţiile de mâncăruri cele mai prietenoase pentru organism. Iată care sunt şase dintre cele mai nocive asocieri pe care le putem face!
O regulă foarte simplă de care trebuie să ţii cont de fiecare dată când te pui la masă este să nu amesteci tot ce găseşti în frigider la aceeaşi masă. Limitează-te la o asociere cât mai simplă a alimentelor pentru a-ţi ajuta sistemul digestiv să facă faţă fiecărei solicitări la care este supus. "Stomacul omului nu poate prelucra mai mult de o mâncare concentrată odată. Orice aliment care nu este fruct sau legumă crudă este mâncare concentrată", aflăm de la prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi care ne avertizează că prin asocierea greşită a alimentelor riscăm blocarea digestiei, cu toate consecinţele ei negative asupra sănătăţii:
- sunt tulburate enzimele digestive
- absorbţia substanţelor nutritive este împiedicată
- rişti să suferi de balonare, arsuri la stomac, indigestie, constipaţie, crampe, flatulenţă.
Iată ce nu trebuie să combini la aceeaşi masă:
1. Cartofi cu carne (carne roşie, carne de pasăre, peşte)
Carnea produce sucuri gastrice acide pentru a fi digerată şi acest lucru se întâmplă foarte lent. În schimb, cartofii produc sucuri gastrice alcaline, sunt digeraţi repede şi necesită enzime diferite.
"Dacă veţi consuma aceste alimente împreună veţi provoca o lupta digestivă între enzime concurente. Rezultatul este că mâncarea nu va fi digerată cum trebuie şi de aici gazele, balonarea, arsurile stomacale, durerile de stomac, malabsorbţia, indigestia şi lipsa energiei", aflăm de la nutriţionistul britanic Gillian McKeith, citând din cartea sa "Hrană vie pentru sănătate".
2. Asocieri alimentare care-ţi distrug sănătatea: Paste cu carne
Merg pe acelaşi principiu al combinaţiei de mai sus, nefiind indicată combinarea la aceeaşi masă a carbohidraţilor cu proteinele. Mai mult, încearcă să eviţi total consumul pâinii în asociere cu pastele sau cu supa de carne şi tăiţei.
3. Cereale cu lapte = gaze
Sunt tot carbohidraţi în combinaţie cu proteine. Nici fulgii de porumb nu se asociază cu produsele lactate.
Laptele se digeră foarte greu, mai ales dacă îţi lipseşte enzima lactoză care determină tot tacâmul de simptome enumerate mai sus: balonare, gaze, constipaţie, etc.
4. Asocieri alimentare nesănătoase: Pâine cu carne şi ouă
Este setul complet, digestia noastră va fi afectată cu siguranţă pentru că practic vom consuma porţie dublă de proteine asociate cu carbohidraţi.
5. Fructe cu cereale şi lactate = gaze
Fructele se consumă întotdeauna singure, la distanţă de cel puţin o oră de mese, deoarece folosesc enzime total diferite de toate celelalte alimente.
6. Asocieri alimentare nesănătoase: Orez cu carne
Din nou, carbohidraţi cu proteine la aceeaşi masă, care împreună pot să perturbe serios digestia. Este indicat să consumi orezul doar în combinaţie cu legume.
De reţinut!
- Legumele care nu conţin amidon, salatele, rădăcinoasele, seminţele, ierburile, mirodeniile, uleiurile din nuci şi seminţe pot să fie asociate cu proteine şi carbohidraţi.
- Nu combina la aceeaşi masă carbohidraţi (cereale şi derivate, paste, orez, pâine, biscuiţi, patiserie, miere, cartofi, castane, dovlecel, păstârnac) cu proteine (fasole uscată, mazăre, branza, nuci, ouă, peşte, carne roşie, lapte, carne de pui, soia, tofu, iaurt).
- Lasă să treacă 2 ore după ce ai consumat carbohidraţi înainte de a consuma proteine
- Lasă să treacă 3 ore după ce ai consumat proteine înainte de a consuma carbohidraţi
- Poţi să combini paste cu legume, fasole cu legume, peşte cu legume, cereale şi legume.
- Grăsimile se combină doar cu verdeţuri, deoarece le uşurează absorbţia acestora în intestin.