6 alimente pe care trebuie să le ai în bucătărie dacă vrei să mănânci sănătos

Cumpără săptămânal câteva legături de pătrunjel şi mărar pe care să le ai la îndemână în timpul săptămânii. Nu uita nici de spanacul congelat!

O bucătărie sau o cămară plină de dulciuri, snacks-uri sau alte alimente nesănătoase îţi vor îngreuna viaţa dacă ţi-ai propus să mănânci mai sănătos. Aşadar, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să încetezi să mai cumperi alimente nesănătoase pe care să le ţii în casă, iar în schimb să te înconjori numai de produse sănătoase pe care le poţi folosi în reţetele tale.

Iată câteva alimente care nu ar trebui să-ţi lipsească dacă vrei să mănânci sănătos:


1. Verdeţuri proaspete în frigider (spanac, pătrunjel, mărar, rucola, salată, valeriană, busuioc)


Cumpără săptămânal câteva legături de pătrunjel şi mărar pe care să le ai la îndemână în timpul săptămânii. Ele se păstrează foarte bine în frigider, după ce le speli, le scurgi şi le închizi într-o pungă care se închide ermetic.
De asemenea, poţi să iei o o caserolă cu rucola, spanac sau valeriană pe care să le ţii în frigider pentru a consuma mai multe salate proaspete care conţin verdeţuri.

De asemenea, spanacul de exemplu poţi să-l foloseşti la tocăniţe, supe, smoothie-uri, dar şi pentru paste. Este bogat în fier, magneziu, vitamina A, vitamina K şi mulţi alţi nutrienţi. Poţi să alegi şi spanacul congelat pe care să-l ai mereu la îndemână în congelator.


2. Leguminoase (năut, fasole uscată, linte, mazăre)


Aceste boabe au o cantitate însemnată de proteine şi le poţi folosi în foarte multe reţete sănătoase. Poţi să le cumperi la pungă (uscate) sau la conservă.
Mazărea congelată este delicioasă şi este bine să ai mereu câte o pungă în congelatorul tău. Năutul şi fasolea la conservă pot să-ţi fie de folos pentru a le adăuga în salate, supe sau tocăniţe pentru un plus de proteine, atunci când nu foloseşti carnea. De asemenea, poţi să prepari din ele un soi de pateu (humus, fasole bătută) pe care-l poţi consuma la micul dejun pe pâine integrală prăjită.


3. Avocado


Conţine grăsimi sănătoase care sunt esenţiale pentru inimă şi creier. El poate să înlocuiască brânza (care conţine grăsimi saturate, rele pentru inimă) în salatele de crudităţi. Poţi să-l foloseşti pentru a face un dressing sănătos şi cremos pe care să-l pui peste salatele de crudităţi.
De asemenea, avocado pisat şi amestecat cu puţină ceapă, sare şi piper merge de minune peste o felie de pâine integrală prăjită.


4. Fructe


Cumpără în weekend câteva fructe pe care să le ţii la îndemână în bucătărie pentru a avea gustări sănătoase. Merele, bananele, portocalele, rodiile, grepfrutul şi mandarinele sunt câteva dintre fructele pentru care poţi opta.


5. Iaurtul grecesc


Poate să înlocuiască smântâna, maioneza sau untul, reducând astfel cantitatea de grăsimi saturate. Cumpără 3-4 iaurturi pe care să le ai pentru micul dejun, dressing-uri sau ciorbe, dacă le preferi cu smântână.


6. Nuci şi seminţe crude


Conţin proteine şi grăsimi bune, fiind perfecte pentru gustări, dar şi peste salate de fructe sau de crudităţi. Optează pentru migdale, nuci româneşti, caju, seminţe de susan, seminţe de dovleac, seminţe de cânepă, seminţe de in, seminţe de floarea-soarelui şi seminţe de chia.