Diabetul de tip 2 este cea mai des întâlnită formă de diabet și se caracterizează prin incapacitatea celulelor corpului de a folosi insulina în mod eficient. Inițial pancreasul produce suficientă insulină pentru a transporta glucoza spre celule, dar odată cu trecerea timpului nu va putea menține același nivel de insulină pentru a stabiliza nivelul de zahăr din sânge, iar consecința va fi diabetul de tip 2. Un astfel de diagnostic crește riscul de afecțiuni cardiovasculare, hipertensiune arterială și accident vascular cerebral.
Deși este adevărat că moștenirea genetică poate crește riscul de diabet, meniul zilnic și exercițiile fizice au, de asemenea, un rol important. Dacă vei consuma frecvent alimente care scad riscul apariției diabetului vei preveni fluctuațiile glicemiei și vei reuși să te menții la o greutate normală pentru vârsta și înălțimea ta.
Chiar dacă opțiunile procesate sau mâncarea de la fast food ți se par tentante trebuie să iei măsuri pentru a preveni această afecțiune care îți poate schimba complet viața, favorizând multe riscuri suplimentare.
Iată care sunt principalele alimente care scad riscul apariției diabetului:
1. Merele
Poate credeai că toate fructele trebuie să dispară din meniu din cauza conținutului de zaharuri, dar merele au nutrienți esențiali pentru combaterea diabetului. Merele sunt o sursă excelentă de quercetină, care susține producția de insulină și previne rezistența la insulină. „Nu ezita să mănânci mere pentru că îți asigură o doză importantă de antioxidanți, iar fibrele din componența lor încetinesc digestia zaharurilor. Asigură-te că mănânci mărul întreg, fără să-l decojești, pentru că vei obține de 6 ori mai multă quercetină din coajă decât din miez”, explică dr.
Karen Ansel, nutriționist din New York.
2. Iaurtul
O porție de iaurt simplu consumată în fiecare zi scade riscul de diabet cu 18%, potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință de la Harvard.
„Iaurtul reprezintă o sursă importantă de probiotice și proteine, care țin sub control pofta de mâncare și previn creșterea glicemiei. Este adevărat că iaurtul conține zaharuri naturale, dar dacă vei citi etichetele cu atenție poți evita excesul. Alege produse care conțin cel mult 12-15g de carbohidrați la o porție”, recomandă dr. Marina Chaparro, diabetolog din Miami, Florida.
3. Sparanghelul
Cu puține calorii și multe fibre, sparanghelul conține o cantitate ridicată de antioxidanți care echilibrează nivelul de zahăr din sânge și previn inflamațiile. În cadrul studiilor de specialitate s-a constatat că persoanele care consumă 1-2 porții de sparanghel pe zi își reduc riscul de diabet cu 14%.
4. Semințele de chia
Având în vedere faptul că diabetul de tip 2 favorizează bolile cardiace și accidentul vascular cerebral este foarte util să incluzi semințele de chia în meniul zilnic ca măsură de prevenție. 2 linguri de semințe de chia conțin 4g de proteine și 11g de fibre, plus acizi grași de tip Omega-3 care îți protejează inima.
Sunt un ingredient versatil și pot fi combinate cu terciul de ovăz, cu diferite variante de budinci, se pot consuma cu iaurt sau pot deveni noul ingredient din smoothie-urile pe care le prepari.
5. Cafeaua
Deși este încă o băutură controversată, există studii care arată că fiecare ceașcă de cafea poate preveni diabetul. Astfel, persoanele care beau 2 cești de cafea pe zi timp de cel puțin 10 ani au un risc de diabet cu 54% mai redus față de cele care nu consumă această băutură.
Trebuie, însă, să conștientizezi că nu poți adăuga multe ingrediente suplimentare pentru că vei anula orice beneficiu. Numai cafeaua neagră sau cea în care ai pus puțin lapte îți vor proteja organismul. Zahărul nu este un ingredient permis.
6. Semințele de dovleac
Conțin o doză esențială de lignani și magneziu, acest mix de nutrienți ajutând organismul să folosească insulina în mod eficient. De asemenea, îți furnizează proteine care scad nivelul glicemiei. Se digeră lent, iar fibrele din componența lor previn excesele calorice și te ajută să revii la greutatea ideală.