Probabil că deja te-ai obișnuit să reduci consumul de dulciuri pentru a te menține în formă, însă zahărul nu este atât de ușor de detectat. Majoritatea alimentelor ambalate conțin o anumită cantitate de zahăr, dar important este să știi ce să alegi de pe raft.
Lista de ingrediente îți dezvăluie rapid sursele de zahăr din coșul de cumpărături, de aceea este esențial să verifici etichetele cu atenție. Cu toate acestea, anumite produse pur și simplu nu ridică suspiciuni pentru că nu te-ai aștepta să aibă foarte mult zahăr. Iată câteva alimente bogate în zahăr pe care ar trebui să le eviți:
1. Șunca presată
Este ambalată practic, are un gust bun și poate fi folosită rapid pentru sandvișuri. Însă ingredientele o clasează în topul alimentelor care periclitează sănătatea. Feliile care-ți fac cu ochiul de pe raft pot conține dextroză, sirop de porumb sau maltodextrină, care sunt variante de zahăr.
„Aceste produse conțin, de asemenea, o multitudine de coloranți artificiali, arome și conservanți, cum ar fi nitriții, nitrații și benzoatul de sodiu”, avertizează Edwina Clark, expert în nutriție și wellness.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, nitriții și nitrații de origine sintetică, folosiți pentru a conserva șunca presată, pot duce la formarea substanțelor cancerigene.
Soluția: Alege numai produse naturale, cu un număr redus de ingrediente. De asemenea, nu uita de friptura de pui, curcan sau porc. Carnea slabă făcută la grătar îți va face sandvișurile delicioase!
2. Batoanele proteice
Doar pentru că scrie „organic” pe ele nu trebuie să presupui automat că sunt cele mai sănătoase gustări. „Unele batoane proteice conțin la fel de mult zahăr ca și bomboanele”, spune Tracy Lesht, specialist în nutriție. Dacă mănânci mult zahăr dintr-odată, glicemia va fi afectată și în scurt timp îți va fi din nou foame, exact opusul efectului urmărit pentru reducerea caloriilor.
Soluția: citește etichetele și alege batoanele cu mai puțin de 5 grame de zahăr la 100g.
3. Iaurtul cu fructe
Poate că este mult mai rapid să cumperi un produs cu gust de fructe, însă chiar merită să faci efortul de a adăuga fructe naturale în iaurtul tău preferat! „În special iaurturile cu un conținut redus de grăsimi au până la 25 de grame de zahăr la 100g, ceea ce face să nu mai fie o alegere atât de sănătoasă”, spune dr. Lesht.
În aceste condiții au la fel de mult zahăr ca o gogoasă și devin „infractori” pentru siluetă.
Soluția: „Alege un iaurt grecesc simplu și adăugă mure, zmeură, caise, piersici, migdale, nuci pecan, alune de pădure, migdale, plus o linguriță de miere", sugerează Lesht. În acest fel, te vei asigura că micul dejun nu conține alimente bogate în zahăr „sub acoperire”.
4. Sucurile de fructe
Controlul etichetelor se impune atunci când alegi un suc sau alte produse pe bază de fructe. „Uneori, zahărul adăugat în băuturile cu gust de fructe este egal cu ceea ce conține sucul acidulat obișnuit”, spune Lesht. Același lucru este valabil și pentru piureurile de fructe, care adesea au zahăr sau sirop de porumb cu un conținut ridicat de fructoză. Aceste alimente bogate în zahăr nu te vor ajuta să slăbești, chiar dacă ideea de fructe te face să crezi că sunt dietetice.
Soluția: „În loc să apelezi la sucuri aromate sau alte produse cu un conținut redus de fructe și mult zahăr, cel mai indicat este să consumi fructe proaspete, fără ingrediente suplimentare.
În acest fel, vei beneficia și de fibre, care diminuează apetitul de-a lungul zilei”, explică Lesht. Dacă nu poți renunța complet la sucuri, alege-le pe cele presate la rece care au minimum 50% fructe. Deși nu conțin fibre, aceste produse nu au de obicei zahăr adăugat sau conservanți.
5. Untul de arahide
„Multe branduri de unt de arahide conțin zahăr, melasă, miere sau sirop de trestie de zahăr”, spune dr. Edwina Clark. Dacă guști frecvent cantitatea de zahăr se va acumula, la fel și caloriile.
Soluția: Alege untul cu 100% arahide.
6. Sosul pentru paste
„Majoritatea sosurilor pentru paste au zahăr sau sirop de trestie de zahăr ca al doilea sau al treilea ingredient, conținând până la 13g de zahăr pentru fiecare porție”, spune Clark. „Roșiile conservate nu au decât 5 grame de zahăr la o cană, ceea ce înseamnă că restul de 8g sunt zahăr adăugat pe care trebuie să-l eviți.”
Soluția: Când cumperi sos, alege un produs care conține în jur de 6 grame de zahăr la 100g.