Obiceiurile alimentare contează foarte mult în cazul unui diagnostic de diabet pentru că ritmul în care mănânci și modul în care îți structurezi meniul îi pot da mai multă energie sau te pot face să te simți epuizat toată ziua, fără chef de nimic sau irascibil.
Iată ce obiceiuri să eviți dacă ai diabet:
1. Sari peste micul dejun
Cu siguranță ai auzit că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, dar are un rol de bază în cazul diabetului. „Nu aștepta prea mult înainte să mănânci de dimineață pentru că ți-ar putea scădea glicemia. Chiar dacă de obicei nu ți-e foame când te scoli poți consuma o gustare formată dintr-un iaurt grecesc și fructe de pădure sau un ou fiert cu o felie de pâine prăjtă din făină integrală.
Nu e nevoie să fie o masă în adevăratul sens al cuvântului, dar ai nevoie să consumi ceva sănătos pentru a evita hipoglicemia”, recomandă dr. Alison Massey, nutriționist din Baltimore, Maryland.
2. Meniul tău conține grăsimile greșite
Un consum prea mare de grăsimi (mai mult de 30% din totalul de calorii) poate agrava rezistența la insulină. Evită preparatele care au un conținut ridicat de grăsimi saturate cum sunt cele de la fast food. Acizii grași mononesaturați sunt utili pentru a diminua rezistența la insulină și a-ți oferi un plus de energie. Alege avocado, uleiul de măsline, untul de arahide, nucile crude, migdalele, semințele de dovleac sau de floarea soarelui. O dietă care conține un procent important de acizi grași benefici previne afecțiunile cardiovasculare, menține colesterolul la un nivel scăzut, reduce nivelul de trigliceride și previne hipertensiunea arterială.
3. Carnea ocupă jumătate din farfuria ta
Un meniu cu prea multe proteine poate avea un impact negativ asupra nivelului glicemiei, mai ales dacă proteinele provin din carnea roșie. În cadrul studiilor realizate consumul frecvent de carne roșie a fost asociat cu un risc ridicat de declanșare a diabetului de tip 2, precum și cu o agravare a simptomelor specifice acestei afecțiuni.
Este recomandat să limitezi consumul de carne roșie la 2-3 mese pe săptămână pentru a preveni afecțiunile cardiovasculare.
4. Mesele tale nu sunt echilibrate
Nu este bine să mănânci prea mult dintr-un anumit lucru, de exemplu carbohidrați și să eviți complet legumele sau proteinele din carnea slabă. Glicemia ar putea crește rapid și vei avea neplăceri. „Mesele echilibrate te vor ajuta să ții apetitul sub control și îți furnizează toți nutrienții de care ai nevoie. Combină friptura slabă de pui sau curcan cu alimentele bogate în carbohidrați cum este orezul integral pentru a încetini digestia și a reduce impactul asupra glicemiei. Nu-ți va mai fi foame timp de câteva ore și nici nu vei mai avea parte de epuizare sau probleme de concentrare”, spune dr.
Massey.
5. Uiți să mănânci
Dacă ești foarte ocupat te poți implica în numeroase activități fără să-ți dai seama că au trecut multe ore de la ultima ta masă. „Dacă lași să treacă un interval prea mare între mese te-ai putea confrunta cu hipoglicemia, mai ales dacă iei medicamente pentru a trata diabetul. Dacă persistă, hipoglicemia poate cauza o stare de confuzie, amețeli sau chiar leșin. În cazuri grave se poate ajunge la crize convulsive, comă sau deces. La fel cum te-ai obișnuit să-ți verifici glicemia este bine să-ți faci și un program fix al meselor. Asigură-te că ai la îndemână și bomboane, suc de fructe sau lapte pentru momentele în care glicemia scade prea mult”, recomandă dr.
Massey.