5 idei creative ca să găteşti altfel spanacul

Poţi să-l foloseşti pentru blatul de pizza, să faci shakshuka sau chifteluţe delicioase. Descoperă câteva idei ca să găteşti altfel spanacul!

Spanacul este foarte sănătos şi merită să-l incluzi în cât mai multe reţete, fie că-l foloseşti proaspăt sau congelat. Dacă nu îţi place mâncarea de spanac, îţi recomandăm câteva idei ca să găteşti altfel spanacul şi să îl mănânci cu poftă!

1. Shakshuka cu spanac

Spanacul în combinaţie cu ouăle este delicios şi foarte hrănitor. Însă, mai există şi o altă metodă ca să obţii această combinaţie, în afară de mâncarea obişnuită cu spanac. Poţi să faci o shakshuka verde delicioasă cu ochiuri, spanac şi orice alte verdeţuri/legume preferi (varză de Bruxelles răzuită, praz, zucchini/dovlecel, sparanghel, broccoli). Trebuie doar să căleşti şi să înăbuşi puţin legumele, după care spargi ouăle deasupra şi bagi tigaia puţin la cuptor cât să se gătească ouăle. Dacă nu vrei să foloseşti cuptorul, o altă opţiune este aceea de a pune un capac peste tigaie pentru a permite ouălor să se gătească mai repede la abur. Opţional, poţi să presari la final puţin parmezan. 

Este o reţetă foarte sănătoasă care furnizează proteine şi grăsimi bune din ouă plus carbohidraţi complecşi şi fibre din verdeţuri şi legume. Este perfectă pentru micul dejun sau un brunch în weekend. 

Foto şi reţetă: https://downshiftology.com

2. Blat de pizza cu spanac

Poţi să faci un blat de pizza sănătos folosind spanacul. Poate ai auzit de variantele de blat pentru pizza în care nu trebuie să foloseşti făina pentru a obţine o pizza mai sănătoasă. Acestea au la bază o legumă, ouăle şi mozzarella care se combină pentru a obţine un blat de pizza fără gluten. 

Spanacul poate să fie inclus în aceste combinaţii şi vei obţine un blat delicios de pizza. Amestecă spanacul decongelat şi bine scurs cu ou, mozzarella, parmezan, năut fiert (sau puţină făină de migdale), sare, piper, pudră de ceapă şi usturoi. Se întinde ca un aluat normal şi se lasă câteva minute la cuptor înainte de a adăuga topping-ul dorit. 

Chifteluțe din spanac

Chifteluţele din legume şi verdeţuri sunt extrem de gustoase. În plus, dacă alegi să le prepari la cuptor şi nu le prăjeşti în baie de ulei, vei obţine chifteluţe sănătoase. Dacă îţi place spanacul poţi să-l foloseşti ca să faci o mulţime de reţete. Pentru aceste chifteluţe poţi să foloseşti spanacul proaspăt, dar şi pe cel congelat. După ce s-a decongelat, se scurge bine şi se amestecă cu ouă, casşcaval/parmezan/cheddar, pesmet, sare şi piper. Se formează chifteluţele, se aranjează pe o tavă tapetată cu hârtie pentru copt şi se introduc la cuptor până se rumenesc frumos. 

Foto şi reţetă: https://www.sweetashoney.co.nz

Ciuperci umplute cu brânză şi spanac

Ciupercuţele introduse la cuptor după ce au fost umplute cu un amestec de brânză şi spanac sunt de-a dreptul delicioase. Se prepară foarte rapid şi constituie o altă metodă genială să foloseşti spanacul în mai multe reţete. Amestecă ricotta cu spanac, puţin parmezan, sare, piper şi praz pentru a obţine o umplutură delicioasă pentru ciuperci. 

Foto şi reţetă: http://thebusybaker.ca

Burgeri din spanac

O alternativă excelentă pentru burgerii din carne sunt combinaţiile în care foloseşti leguminoasele (năutul, lintea, mazăre), sfecla roşie, dovleacul, cartofii dulci, dovleceii, dar şi spanacul proaspăt sau congelat. Poţi să obţii burgeri din spanac foarte gustoşi dacă amesteci spanacul decongelat bine scurs cu pesmet, ou, parmezan/mozzarella, usturoi, ceapă, sare şi piper. 

Foto şi reţetă: http://thevillagecook.com
MAI MULT DESPRE: nutritie, spanac, retete cu spanac