Orice produs care are la bază făina albă rafinată intră în categoria carbohidraţilor răi. Pâinea albă, orezul alb, pastele din făină rafinată, produsele de patiserie şi snacks-urile procesate măresc nivelul zahărului din sânge, conducând la creşterea în greutate şi favorizând apariţia reacţiilor inflamatorii în organism care stau la baza multor boli grave.
De partea cealaltă a baricadei se află acei carbohidraţi buni, cum ar fi cerealele integrale, leguminoasele şi legumele cu amidon care aduc beneficii organismului, nu îngraşă şi-l apără de boli grave precum diabetul zaharat şi cancerul.
Care este diferenţa dintre carbohidraţii buni şi cei răi (albi, rafinaţi)?
Potrivit celebrului Dr.Oz, carbohidraţii rafinaţi se digeră în tractul digestiv superior sau în intestinul subţire, după care sunt covertiţi în glucoză, generând un plus de energie, dar şi reacţii inflamatorii şi stocarea grăsimilor în corp.
Cercetările arată că o dietă bogată în plante şi carbohidraţi buni reduce riscul de apariţie a cancerului la colon, sâni, dar previne şi dezvoltarea diabetului zaharat.
Iată care sunt cei mai buni carbohidraţi pe care te poţi baza chiar dacă eşti la cură de slăbire. Ei asigură energie, saţietate şi nu te balonează:
1. Carbohidraţi buni: Mazărea
O jumătate de cană de boabe de mazăre gătite cconţine 67 calorii, 12,5 grame carbohidraţi şi 4,5 grame fibre. De asemenea, o jumătate de cană cu mazăre asigură 12% din necesarul zilnic de zinc. Acest mineral reduce senzaţia de foame prin creşterea nivelului de leptină, un hormon care anunţă creierul când ai mâncat destul.
2. Carbohidraţi buni: Paste din făină integrală
60 de grame de paste integrale conţin 198 calorii, 43 grame de carbohidraţi şi 5 grame de fibre. Un studiu recent realizat în Marea Britanie arată că un consum zilnic de cereale integrale scade indicele de masa corporală şi depunerile de grăsime pe abdomen. Aşadar nu ezita să consumi porţii mici de paste integrale, în asociere cu legume coapte.
3. Fasolea boabe
O jumătate de cană cu boabe de fasole fierte conţine 109 calorii, 20 grame carbohidraţi şi 8 grame fibre. Potrivit unui studiu apărut în publicaţia Journal of the American College of Nutrition, persoanele care obişnuiesc să consume boabe de fasole au un risc mai mic de a se îngrăşa în zona abdominală, dar şi de a suferi de obezitate. Dacă foloseşti fasolea conservată, nu uita să clăteşti cu apă boabele pentru a reduce cantitatea de sare.
4. Carbohidraţi buni: Quinoa
O jumătate de cană cu quinoa fiartă conţine 111 calorii, 20 grame carbohidraţi şi 2,5 grame fibre. Quinoa conţine toţi cei nouă aminoacizi esenţiali, fără a aduce şi grăsimi saturate care se găsesc în produsele animale. Senzaţia de saţietate oferită de quinoa este un alt lucru bun pentru persoanele care doresc să slăbească, deoarece nu vor resimţi foamea între mesele principale.
5. Carbohidraţi buni: Ovăz
O jumătate de cană de ovăz conţine 153 calorii, 27 grame carbohidraţi şi 4 grame fibre. Jumătate din fibrele conţinute de ovăz sunt de cele solubile care se dizolvă în stomac formând un gel care întârzie eliminarea lor şi menţine senzaţia de saţietate. Un studiu apărut în publicaţia Obesity arată că un consum zilnic de fibre solubile împiedică depunerea grăsimilor în zona abdominală.