Numeroase studii au scos la iveală faptul că nu este sănătos să consumăm cantităţi mari de carne şi produse de origine animală. De la riscul crescut de cancer până la afectarea fertilităţii sunt câteva dintre principalele probleme pe care le generează un consum exagerat de carne. Studii de necontestat realizate de instituţii de învăţământ prestigioase subliniază faptul că produsele animale: creează o mare aciditate, provocând inflamaţii ale ţesuturilor şi degradarea lor, putrezesc în interiorul organismului, favorizând dezvoltarea paraziţilor şi încărcarea organismului cu toxine şi provoacă apariţia cancerului de colon, formarea limfoamelor şi mai sunt suspectate de producerea cancerului hepatic şi pancreatic.
De aceea, ar fi bine să nu consumi carne în exces, mai ales când avem surse de proteine vegetale care pot să înlocuiască în unele zile carnea.
De asemenea, sursele vegetale de proteine trebuie să fie incluse alimentaţia zilnică a persoanelor care au ales să urmeze un regim vegetarian sau vegan.
Cinci alimente bogate în proteine
1. Quinoa
Este o pseudocereală care conţine foarte multe proteine, foarte puţine grăsimi şi nu conţine colesterol. De asemenea, dacă o pui la încolţit îi sporeşti valoarea nutriţională, deoarece germenii de quinoa conţin vitamine (A, B6, B12, B5, B2, B1, C, D, E, K, H, acid folic, acid nicotinic), minerale (calciu, fier, crom, cupru, potasiu, seleniu, iod, magneziu, mangan, fosfor, zinc) şi toţi cei 9 aminoacizi esenţiali, potrivit informaţiilor oferite de nutriţionistul britanic Gillian McKeith.
2. Lintea
Are un conţinut bogat în proteine. Pe lângă proteine, lintea mai aduce un aport însemnat de fier, potasiu, fibre solubile şi insolubile, calciu, magneziu şi vitamina B6. De asemenea, o ceaşcă de linte conţine în jur de 230 de calorii, iar saţietatea pe care o oferă este una de lungă durată. Astfel că te poţi baza pe preparatele simple cu linte atunci când vrei să scapi de kilogramele în plus şi nu îţi place să consumi foarte multă carne.
3. Germenii de lucernă
Se află pe lista cu alimente bogate în proteine, având şi un aport de nutrienţi foarte ridicat. Atât germenii de lucernă cât şi cei de broccoli, varză, ridichi, ceapă, varză roşie asigură proteine de înaltă calitate şi pot să fie folosiţi în salatele pe care este recomandat să le consumi zilnic. Acestea vor furniza şi enzimele necesare pentru a uşura digestia şi a favoriza un tranzit intestinal bun. "Germenii reprezintă o formă mai eficientă, mai sănătoasă (şi cu siguranţă mai ieftină) de proteine decât convenţionala proteină animală sau chiar decât alte tipuri de proteine vegetale", explică profesorul de biochimie nutriţională, dr. Jeffrey Bland.
4. Amarantul
Este tot o pseudocereală precum quinoa şi care nu este scumpă. O găseşti în unele supermarketuri şi în magazinele naturiste. Ea poate să fie folosită pentru a prepara budinci delicioase pentru micul dejun atunci când este fiartă în lapte vegetal, o poţi include în smoothie-uri sau diverse tocăniţe, chifteluţe vegetariene sau ciorbe.
Amarantul furnizează proteine de calitate şi nu conţine gluten, astfel că poate să fie consumat şi de către persoanele care au intoleranţă la gluten.
5. Spirulina
Potrivit specialiştilor, spirulina este în topul alimentelor bogate în proteine, deoarece conține de trei ori mai multă proteină decât carnea de vită. Spirulina o poţi consuma sub formă de pulbere în smoothie-uri, sucuri presate la rece sau să îţi suplimentezi dieta cu spirulina sub formă de tablete/capsule.