4 reţete recomandate pentru detoxifiere în 2 zile. Slăbeşte mâncând!

Curele de detoxifiere sunt binevenite pentru a permite organismului să elimine toxinele şi să funcţioneze apoi la capacitate maximă. Află care sunt reţetele cu efect detoxifiant pe care le propune celebrul Dr. Oz!

Curele de detoxifiere sunt binevenite pentru a permite organismului să elimine toxinele şi să funcţioneze apoi la capacitate maximă. Află care sunt reţetele cu efect detoxifiant pe care le propune celebrul Dr. Oz!

 

De ce avem nevoie de detoxifiere?

Sănătatea începe din colon, susţin specialiştii în nutriţie şi naturopatie. Un colon care funcţionează prost ne atenţionează prin diverse semnale că este depăşit de toxinele acumulate în fiecare zi şi că trebuie să-l ajutăm urmând o cură de detoxifiere. "Organismul uman dispune de mecanisme naturale de detoxifiere: colonul, plămânii, ficatul, rinichii şi pielea, însă acestea sunt depăşite de cantitatea de toxine. În mod normal, omul în perioada sa de vânător-culegaăor nu avea nevoie de stimularea detoxifierii, aceasta făcându-se în mod natural, deoarece alimentele şi mediul înconjurător nu erau poluate şi dieta era naturală. De aceea, astăzi omul trebuie să susţină sistemul de detoxifiere. Dacă acest sistem se înfundă cu resturi alimentare, toxinele neeliminate sunt repuse în circulaţie în organism", explică prof.

dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Mai mult, dacă nu reuşim să eliminăm aceste toxine la timp, resturile alimentare se depun "în cutele pereţilor intestinali şi formează placa mucoidă. Fibrele alimentare înlătură placa mucoidă şi restabilesc circulaţia substanţelor în organism", adaugă specialistul.

Dacă te simţi în permanenţă obosită, nu ai suficientă energie, nu te odihneşti bine noaptea şi te trezeşti foarte greu dimineaţa înseamnă că ai nevoie de o cură de detoxifiere.


Iată care sunt reţetele recomandate de Dr. Oz pentru o detoxifiere de două zile:

1. Micul dejun: Quinoa cu prune uscate

Dr. Oz susţine că este important să consumăm quinoa, deoarece conţine toţi cei nouă aminoacizi esenţiali, fiind o proteină de calitate. De asemenea, conţinutul ridicat în fibre ajută la digestie, iar fosforul stimulează tranzitul. În combinaţie cu prunele uscate, quinoa este un mic dejun complet şi săţios. Prunele uscate sunt bogate în fibre şi sorbitol, care are un uşor efect laxativ.


Cum se prepară reţeta: pune la fiert 1 cană de apă cu 1/2 cană cu quinoa, puţină nucşoară şi 1 linguriţă de ghimbir răzuit. Lasă să fiarbă sub capac la foc mic, timp de 10 minute, după care adaugă 1/2 cană cu prune uscate fără sâmburi şi 1/4 cană cu lapte de orez. Se acoperă şi se lasă la foc mic încă 5 minute.


2. Masa de prânz: Smoothie revitalizant de fructe

Un smoothie răcoritor cu fructe este ideal pentru prânz atunci când urmezi o cură de detoxifiere, după cum recomandă Dr. Oz. Reţeta recomandată de Dr. Oz: amestecă în blender 1/2 cană cu lapte de migdale, 1/2 cană cu afine congelate, 1/2 banană, 1 lingură de seminţe de in măcinate sau de chia şi gheaţă.

Afinele au un conţinut bogat în antioxidanţi care apără celulele şi în quercetină care ajută la buna funcţionare a ficatului. Bananele sunt bogate în vitamina B6 care intensifică procesul de detoxifiere, iar seminţele de in sau de chia aduc un plus de fibre şi acizi graşi omega-3.



3. Gustare: Suc cu spanac şi ananas
Sucul proaspăt de spanac şi ananas este recomandat între mesele principale. Dr. Oz recomandă câte două pahare din acest suc, ca gustări între mesele de bază. Ca să-l prepari trebuie să storci: 1/2 cană de ananas, 4 căni de spanac, 2 castraveţi, 1/2 lămâie stoarsă, 1/2 cană frunze de mentă şi opţional anghinare.

Dacă nu ai un storcător de fructe, poţi să le amesteci în blender cu apă, după care să strecori pulpa. Ananasul conţine enzime care reglează digestia şi împiedică balonarea, iar spanacul sau frunzele de culoarea verde închis sunt bogate în clorofilă, care ajută la detoxifierea ficatului.


4. Masa de seară: Supă de legume
Ca să prepari aceasră supă de legume ai nevoie de: 2 litri de apă, 2 cepe roşii, 2 beţe de ţelină, 1 bulb de fenicul, 4 căţei de usturoi, 1 cană cu ciuperci, 1 varză mică, 2 linguriţe de chimen, 2 linguri de oregano, 2 linguri de boia de ardei, 2 linguriţe de sare, piper Cayenne şi frunze de pătrunjel.
Se fierb toate ingredientele la foc mic timp de o oră.

Feniculul are rolul de a stimula bila, pătrunjelul are efect diuretic, iar piperul Cayenne ajută la detoxifierea ficatului. Dr. Oz recomandă să termini masa de seară cu un bol mic de varză murată care conţine probiotice cu rolul de a elimina toxinele din tractul gastrointestinal şi câteva felii de măr pentru a adăuga un plus de fibre.



Reguli de bază pe care trebuie să le respecţi:

  • Bea multă apă plată pe parcursul zilei.
  • Încearcă să dormi opt ore pe noapte.
  • Nu mânca nimic după ora 19:00.
  • Fă seara o baie caldă cu săruri Epsom dizolvate în apă.
  • Înainte cu o oră de culcare bea un ceai de păpădie, care are proprietăţi diuretice şi va stimula eliminarea toxinelor.