4 ierburi și condimente sănătoase pe care probabil că nu le ai în bucătărie

Mulți oameni sunt de părere că mâncarea peste care s-a adăugat condimente este nesănătoasă și conține „chimicale”, însă dacă îți cumperi propriile condimente „curate”, lucrurile stau chiar invers.

Dupa ce am folosit ani la rand „condimente” pentru asezonat carne sau salate care aveau o lista de ingrediente lunga si indescifrabila, mi-am dat seama ca stomacul meu nu a avut decat de suferit. Asa ca dupa ce m-am informat mai mult si am aflat ca aceste prafuri ce potenteaza gustul mancarii sunt daunatoare pentru organism, am renuntat la orice condiment, cu exceptia sarii si piperului.

Totusi, ultimele cercetari arata ca exista unele condimente si ierburi care nu doar fac mancarea mai buna, ci au si efect antiinflamator sau antimicrobian, ajutandu-ne sa traim mai mult si sa ne simtim energici in fiecare zi.

Potrivit psihiatrului nutritional Uma Naidoo, utilizarea condimentelor si a ierburilor este o modalitate surprinzator de usoara de a creste valoarea nutritionala a unui fel de mancare.

„Spre deosebire de oamenii din zonele mediteraneene, noi rareori ne gandim la aceste ingrediente in termeni de nutritie”, spune Naidoo pentru Mind Body Green.

„Sarea si piperul au fost utilizate pe scara larga ca principal condiment, dar exista plante cu beneficii de-a dreptul uluitoare, pe care nu ne gandim sa le adaugam in mancare.”

Mi-am verificat raftul cu condimente si nu am decat unul dintre cele de pe lista de mai jos. Dar tu?

Curcuma


Beneficii: Turmericul, un condiment auriu ayurvedic obtinut din radacina de Curcuma zedoaria, „este antiinflamator si poate imbunatati anxietatea”, spune Naidoo.

Utilizari: Ia turmeric ca supliment alimentar, sub forma de capsule, adauga-l intr-un lapte vegetal pentru a crea celebra bautura „golden milk” sau foloseste-l pentru a marina puiul.

Citeste continuarea pe andreearaicu.ro!