O ceașcă de cafea reprezintă un obicei frecvent pentru multe persoane. Nu se rezumă doar la gustul cafelei, ci implică și întâlnirea cu prietenii, discuțiile alături de colegii de serviciu sau te poate ajuta să-ți găsești inspirația când vrei să te implici în diferite activități dar ești deja obosit. La toate acestea se adaugă scenele din filme, reclamele și postările de pe rețelele de socializare, care transformă simpla ceașcă de cafea într-un simbol greu de ocolit sau ignorat. Oare chiar nu te poți trezi decât consumând cafea? Să știi că nu este deloc ciudat să alegi altceva la micul dejun.
Deși foarte multe persoane apelează la această opțiune pentru a avea energie, există și alte alternative la fel de utile, care nu îți vor afecta performanțele și te vor susține de-a lungul zilei, fără să creeze agitație.
Iată ce alternative pentru cafea trebuie să încerci și tu:
1. Ceaiul Matcha
Este un tip de ceai verde mult mai concentrat și constituie o băutură mai sănătoasă decât cafeaua. Acest ceai conține o cantitate importantă de antioxidanți, plus o combinație utilă de vitamine și minerale care te vor ajuta să slăbești mai ușor și să previi cancerul.
Nu vei avea probleme din cauza oboselii pentru că acest ceai te revigorează și stimulează puterea de concentrare.
2. Apa cu lămâie
Este foarte simplu să prepari această combinație dintre apa plată și sucul proaspăt de lămâie, iar beneficiile obținute te vor face să revii tot mai des la această opțiune. Este mai utilă decât cafeaua pentru că nu conține deloc cafeină și are foarte puține calorii, comparativ cu tipurile de cafea la care adaugi foarte multe ingrediente suplimentare cum ar fi frișca, zahărul sau laptele condensat.
Apa cu lămâie conține mulți antioxidanți, electroliți și vitamina C. Te ajută să previi deshidratarea în sezonul cald, fortifică sistemul imunitar împotriva virușilor sau microbilor, încetinește procesul de îmbătrânire și dă un aspect luminos pielii.
În plus, studiile recente au arătat că electroliții sunt eficienți și pentru accelerarea ritmului de slăbire.
3. Cafeaua de cicoare
Nu este, de fapt, cafea pentru că este obținută din rădăcina de cicoare și nici nu conține cafeină. Are un gust asemănător cu al cafelei, ceea ce ar putea fi util dacă îți este greu să renunți la cafea și te gândești constant la aroma specifică.
Stimulează digestia prin favorizarea proliferării bacteriilor benefice în tractul intestinal. Are un puternic efect antiinflamator și echilibrează nivelul de zahăr din sânge.
Trebuie menționat că această băutură nu trebuie consumată de femeile însărcinate pentru că poate provoca menstruația și avortul.
4. Chai
Este un tip de ceai negru. De fapt, atât ceaiul verde, cât și cel negru provin din aceeași plantă, dar se diferențiază prin modul în care sunt procesate frunzele.
În cazul ceaiului negru frunzele trec printr-un proces de fermentare, care modifică semnificativ proprietățile ceaiului. Varianta de chai conține mult mai puțină cafeină față de cafea (40mg la o ceașcă față de 120mg pentru cafea), dar îți va da suficientă energie pentru a-ți desfășura activitățile în ritmul obișnuit în timp ce savurezi un gust nou, cu totul special. În plus, îți protejează inima, stimulează memoria și susține procesul de învățare.