Alimentele pe care le alegem lasă o amprentă clară asupra aspectului pe care îl capătă pielea ta. Ca să arăţi bine la orice vârstă evită câteva alimente care accelerează îmbătrânirea şi mizează pe altele care te întineresc.
Ca să îmbătrâneşti frumos, pielea are nevoie de nutrienţii adecvaţi, o hidratare optimă şi o îngrijire atentă. Totul este simplu până la vârsta de 30 de ani, deoarece colagenul din piele o menţine fermă, elastică şi strălucitoare. Însă, pe măsură ce înaintăm în vârstă, trebuie să-i oferim o mână de ajutor pentru a menţine această elasticitate a pielii şi a evita o accentuare foarte puternică a ridurilor. Pentru ca pielea şi părul tău să arate bine pe măsură ce înaintezi în vârstă trebuie să le asiguri nutrienţii de care are nevoie, astfel încât hrănirea să pornească din interior.
Numeroasele soluţii chirurgicale de întinerire sau gama variată de tratamente cosmetice anti-îmbătrânire pot să-ţi fie un aliat de încredere atunci când nivelul de colagen devine din ce în ce mai scăzut, însă rezultatele vor fi cu atât mai spectaculoase dacă ai grijă la ceea ce mănânci.
Valoarea nutriţională a multor alimente este una recunoscută pentru efectele pozitive pe care le are asupra pielii.
Alimentele care te îmbătrânesc cel mai mult
1. Zahărul rafinat
Consumul ridicat de dulciuri creşte nivelul de zahăr din sânge, lucru care afectează producţia de colagen. Astfel, zahărul încetineşte procesul de reparare a organismului. De asemenea, s-a demonstrat ştiinţific faptul că zahărul rafinat este implicat în dezvoltarea şi răspândirea cancerului, de aceea este important să cunoaştem cele mai nocive efecte pe care le generează odată introdus în corpul nostru. "De la Facere şi până acum 200 de ani, omul nu a cunoscut zahărul. Specia umană este programată să consume glucide (dulciuri) naturale, în care zahărul este în procent de 3-5% (fructe). Deodată însă, a început să consume zaharoză pură, scoasă din contextul celorlalte glucide, în procent de 100%", explică prof. dr. Pavel Chirilă, medic primar boli interne, în cartea recent lansată în colaborare cu cu Cristela Georgescu (absolventă a programului Plant Baise Nutrition, Cornell University, S.U.A) şi Mădălina Popescu (specialistă în imunologie şi alergologie clinică) şi intitulată "Nu hrăni cancerul!".
2. Carbohidraţii rafinaţi
Aceştia sunt nişte zaharuri ascunse care fac ravagii în organism atunci când sunt consumaţi frecvent. Încetinesc circulaţia sângelui, afectează pielea şi pot să favorizeze rezistenţa la insulină.
3. Alimente care imbatranesc - Grăsimile saturate
Le găsim în produsele de origine animală (ouă, carne, lactate) şi pot afecta structura pielii, favorizând îmbătrânirea prematură. Specialiştii sunt de părere că un consum exagerat de grăsimi saturate produce diverse reacţii inflamatorii în structura pielii.
4. Alcoolul
Un pahar de vin roşu consumat din când în când s-ar putea chiar să facă bine tenului, dar este important să nu exagerezi cu consumul de alcool. Ridurile vor fi mai accentuate pentru că alcoolul deshidratează.
Alimentele care te menţin tânără
1. Peştele gras
Datorită conţinutului bogat în acizi graşi omega-3, varietăţile de peşte gras apără pielea de factorii care o predispun la îmbătrânire. Cele mai bune alegeri în materie de peşte sunt somonul, macroul, sardinele, păstrăvul şi anşoa. Dacă nu îţi place peştele foarte mult, poţi să optezi pentru nuci, seminţe de in, ulei de rapiţă, seminţe de dovleac şi tofu.
2. Alimente bogate în vitamina C
Potrivit unui studiu, femeile care au o dietă bogată în vitamina C au mai puţine riduri şi nu au probleme cu pielea uscată. Citricele, ardeii, cătina, măceşele, pâtrunjelul şi alte verdeţuri au un conţinut ridicat de vitamina C.
3. Alimente care te mentin tanar - Proteine slabe
Asigură elasticitatea pielii, împiedicând apariţia prematură a ridurilor. Include în dieta ta carne slabă de peşte, pui, albuş de ou şi tofu.
4. Fructe şi legume cât mai colorate
Fructele şi legumele, în special cele galbene, portocalii şi roşii sunt o sursă bună de carotenoizi, antioxidanţi care hrănesc pielea. Aceştia menţin pielea hidratată, stimulează producţia de colagen şi licopen, care protejează pielea de factorii externi.