Trebuie să te asiguri că înlocuiești carnea, lactatele și ouăle cu alimente care conțin nutrienți care îți dau energie. Din lipsă de timp sau de idei, multe persoane aleg să pluseze pe covrigi, pâine, cartofi prăjiți sau diverse semipreprate prăjite din comerț care nu furnizează nutrienții esențiali pentru sănătatea corpului.
Ca să te asiguri că mănânci echilibrat și sănătos, nu uita să adaugi în meniul tău de post aceste trei alimente:
1. Leguminoasele - alimente pe care trebuie să le mănânci când ții post
Lintea, fasolea, mazărea şi năutul preparate într-un mod foarte simplu sau folosite în salate proaspete constituie o alternativă potrivită pentru preparatele din carne pe care trebuie să le excluzi atunci când ţii post. Ele furnizează proteine de calitate, dar şi o cantitate mare de fibre şi nutrienţi care menţin senzaţia de saţietate şi te împiedică să faci excese culinare pentru a compensa lipsa cărnii.
Idei ca să folosești leguminoasele:
- humus cu ciuperci;
- humus cu avocado şi lipie;
- piure de mazăre cu quinoa/orez;
- supă-cremă;
- salată de năut, fasole boabe şi fasole verdeţuri;
- salată de linte cu fasole verde;
- chifteluţe de legume/năut/linte la cuptor cu salată de rucola;
- salată caldă de orez, năut, ardei şi ceapă;
- tocăniţă de năut cu curry alături de orez fiert;
- paste cu sos de roșii și năut.
2. Ciupercile - alimente pe care trebuie să le mănânci când ții post
Ciupercile nu trebuie să lipsească din meniul tău, în special în zilele în care vrei să ţii post. Ele sunt o sursă valoroasă de vitamine din complexul B, precum şi minerale esenţiale care hrănesc corpul.
Sunt versatile şi pot să fie folosite în numeroase combinaţii, de aceea este bine să le ai mereu în frigider ca să le pui în mâncărurile pe care le faci.Idei ca să folosești ciupercile
Toast cu ciuperci
Pune un strop de ulei într-o tigaie neaderentă, iar când s-a încins pune ciupercile feliate peste care taie puţin usturoi şi pătrunjel. În doar câteva minute ai un amestec delicios pe care să-l consumi alături de orez fiert simplu, paste integrale sau pe o felie de pâine prăjită.
Omletă falsă din tofu cu ciuperci
Pune feliile de ciuperci cu puţină ceapă verde într-o tigaie stropită cu ulei, iar după câteva minute adaugă tofu fărâmiţat. La final, presară verdeaţă.
Pateu de ciuperci cu nuci caju
Pune un pumn cu nuci caju la înmuiat în apă timp de 2-3 ore. Într-o tigaie căleşte o ceapă cu cimbru.
Goleşte tigaia şi căleşte apoi ciupercile tăiate felii. Pune apoi ciupercile şi ceapa călite împreună cu nucile caju înmuiate în robotul de bucătărie. Se mixează bine, adăugând puţin ulei de măsline sau pastă de susan pentru a obţine un pateu vegetal cremos pe care îl asezonezi după bunul plac.Ciupercuţe la cuptor (umplute cu ceapă şi pătrunjel)
Le poți consuma alături de o salată mare de crudităţi cu avocado și 3-4 linguri de quinoa fiartă.
3. Cerealele integrale - alimente pe care trebuie să le mănânci când ții post
Meiul, hrişca, quinoa, fulgii de ovăz, orezul brun, orezul basmati, orzul şi amarantul sunt câteva dintre alimentele pe care trebuie să le incluzi în meniul tău zilnic. Ele asigură energie şi conţin carbohidraţi complecşi, pe lângă o cantitate ridicată de fibre care reglează tranzitul inttestinal.
Nici vitaminele şi mineralele nu lipsesc din aceste alimente, astfel că ele îşi merită locul pe lista cu cele mai sănătoase alimente de post. Acestea pot să fie combinate cu nuci/semințe crude care aduc un aport însemnat de grăsimi sănătoase și o mulțime de fructe, legume sau verdețuri proaspete care conțin vitamine, minerale și fibre.Idei ca să folosești cerealele integrale:
- salată de quinoa/mei cu fasole boabe şi avocado;
- paste integrale cu avocado şi ciuperci;
- terci de ovăz cu unt de arahide și banane:
- budincă de amarant cu fructe;
- orez integral sau basmati cu tocăniță de năut;
- orez integral sau basmati cu verdețuri și pastă de avocado.