Există câteva categorii de alimente pe care trebuie să le eviţi în cazul în care ai probleme cu colesterolul. Dacă ultimele analize ţi-au ieşit proaste, nu ezita niciodată să întrebi medicul care îţi interpretează rezultatele despre regimul alimentar pe care trebuie să-l urmezi. Şi mai mult, nu uita să-ţi faci o listă cu alimentele pe care trebuie să le eviţi sau să le consumi cu moderaţie.
Probabil că ştii în mare care sunt alimentele de care trebuie să stai departe, însă o să le punctăm pe rând ca să ai o listă completă. În general, cele mai blamate sunt grăsimile saturate şi cele trans. Aşadar nu ezita să citeşti cu atenţie etichetele produselor pe care le cumperi din supermarket, ca să alegi în cunoştinţă de cauză.
Ce trebuie să ştii despre colesterol
„Colesterolul mărit reprezintă unul dintre principalii factori de risc pentru bolile inimii. Asta fiindcă din momentul în care depăşeşte valorile normale, se depune pe pereţii interiori ai arterelor şi îngreunează circulaţia sângelui”, a explicat dr. Camelia Teleianu, medic primar cardiologie la clinica Medsana.
- Colesterolul total trebuie să fie mai mic de 200 mg/dl, deoarece peste 240 mg/dl sau mai mare înseamnă un nivel ridicat;
- LDL-colesterolul sau colesterolul "rău" trebuie să fie mai mic de 100 mg/dl, iar peste 190 mg/dl este foarte ridicat;
- HDL-colesterolul sau colesterolul "bun" trebuie să fie mai mic de 60 mg/dl. O valoare mai mică reprezintă un factor de risc pentru boli de inimă.
Iată care sunt alimentele cele mai bogate în grăsimi saturate şi trans:
1. Laptele integral
2. Branza grasă
3. Untul
4. Smântâna
4. Cremele: de brânză, de unt
6. Mezelurile
7. Carnea grasă
8. Popcornul
9. Dressing-urile pentru salate
10. Frişca
11. Chipsurile
12. Dulciurile din comerţ
13. Produsele de patiserie
14. Alimentele prăjite.
Societăţile Internaţionale de nutriţie şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă să reducem consumul de grăsimi rele la mai puţin de 20 g/zi.
Cum faci alegerile cele mai sănătoase?
- alege lactatele degresate, ca să nu-ţi privezi organismul de calciu si proteine
- alege carnea mai slabă şi nici nu te gândi să mănânci pielea de la carnea de pui
- stai departe pe cât posibil de mezeluri, dulciuri, produse de patiserie.
Societatea Română de Cardiologie recomandă un consum ridicat de legume (în special) şi fructe (dar nu exagera cu ele, 3 fructe pe zi sunt suficiente), fibre alimentare, leguminoase (linte, fasole, mazăre, năut) şi, bineînţeles, grăsimile sănătoase care sunt esenţiale pentru buna funcţionare a organismului. Cele mai bune surse de grăsimi sănătoase sunt: uleiul de măsline, de in, floarea soarelui presat la rece, avocado, nucile, peştele gras, migdale.
De reţinut! Sedentarismul dăunează grav sănătăţii, de aceea mişcarea fizică zilnică trebuie să fie pe lista ta de priorităţi.