13 alimente care scad tensiunea arterială - ce să mănânci

Misiunea de a reduce tensiunea arterială în parametrii normali nu este una ușoară. Dar aceste alimente le poți trece pe o listă pe care să o păstrezi mereu la îndemână!

În vreme ce pentru unii doctori, medicamentele vor fi întotdeauna prima opțiune, alți doctori încearcă să găsească rezolvarea acestei probleme apelând la o metodă cu mai puține efecte adverse. Adesea, schimbarea regimului alimentar aduce cu sine și reglarea acestei probleme, fără să mai fie nevoie să recurgem la pastille care, așa cum știm, au destul de multe efecte adverse.
Dacă renunțăm sau reducem cantatitea de sare, dacă mâncăm mai multe fructe și legume și înlocuim produsele de panificație procesate cu cereale integrale, pește, pui, nuci și produse lactate semi-degresate, avem toate șansele să restabilim echilibrul firesc în organismul nostru, potrivit specialiștilor de la www.webmd.com.

Consumă mai multe plante verzi

Sarea face ca organismul tău să rețină mai multe lichide. Acest lucru determină o creștere volumetrică a sângelui și a presiunii pe care o exercită asupra arterelor, ceea ce conduce la creșterea tensiunii arteriale. Alege să consumi cât mai multe plante cu frunze verzi, cum sunt spanacul, broccoli, varza kale dar și alte plante din familia cruciferelor și vei beneficia de un aport ridicat de potasiu. Acest mineral contribuie la eliminarea sodiului din organism prin intermediul urinei și relaxează pereții vaselor de sânge.

Alege beneficiile fructelor de pădure

Pigmentul care dă acea culoare bogată afinelor, murelor și zmeurei are și un rol benefic pentru vasele de sânge. Antocianina este un compus natural care ajută la lărgirea și flexibilitatea pereților vaselor de sânge, ceea ce contribuie la scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățește sănătatea inimii.

Iaurtul

Calciul este unul dintre principalele elemente care pot contribui la menținerea unei tensiunii arteriale normale, pentru că ajută vasele de sânge să se contracte sau să relaxeze atunci când este nevoie. Iaurtul simplu, cu conținut scăzut de grăsime, reprezintă o metodă foarte bună de a introduce calciul în regimul alimentar zilnic, fără ca să adaugi prea multe grăsimi sau zaharuri. Dacă vrei să-i dai o aromă aparte, amestecă-l împreună cu câteva fructe de pădure și vei avea chiar mai multe beneficii pentru sistemul circulator.

Peștele bogat în grăsimi

O altă sursă bogată de calciu este reprezentată de oasele peștilor, așa cum cum conservele de somon sau de sardine. Peștii bogați în uleiuri, cum sunt macroul și sardinele, reprezintă  sursă importantă de acizi grași Omega-3, cu rol foarte important pentru sănătatea inimii. Studiile au arătat rolul important pe care îl au suplimentele bazate pe ulei de pește în scăderea tensiunii arteriale.

Adaugă semințe

Folosește semințe nesărate de dovleac, in sau florea soarelui în salate, iaurturi sau în terciul de ovăz pentru a stimula reducerea tensiunii arteriale. Semințele reprezintă o sursă importantă de vitamine, cum este magneziul, care contribuie la menținerea tensiunii arteriale și relaxarea pereților vaselor de sânge.

Terciul de ovăz

Ovăzul este o cereală integrală sănătoasă, sățioasă și cu un conținut redus de sodiu. Este plină de fibre, care contribuie la menținerea sub control a greutății corporale și a tensiunii arteriale. Alege să folosește lapte degresat sau apă atunci când pregătești terciul de ovăz. Înlocuiește siropul de arțar sau zahărul brun cu stafide sau banane, dacă simți nevoia unui îndulcitor.

Consumă sfeclă roșie

Un studiu a ajuns la concluzia că dacă bei zilnic 250 de ml de suc de sfeclă, amestecat cu suc de mere, poți reduce tensiunea arterială cu câteva puncte în doar câteva ore. Se pare că acest amestec este chiar mai eficient în cazul bărbaților. Tensiunea sistolică ridicată reprezintă un factor de risc pentru accidente vasculare. Dacă alegi să consumi sfecla gătită, alegerea este foarte bună, datorită cantității mari de potasiu pe care o conține acestă legumă.

Usturoiul

Usturoiul nu este doar o aromă pe care o adaugi mâncărurilor pe care le pregătești. Are un rol foarte important în potențarea nivelului de oxizi de nitrat, care contribuie la relaxarea și dilatarea vaselor de sânge. Cu cât vasele de sânge sunt mai relaxate, cu atât este mai mic efortul pe care inima trebuie să-l depună pentru a pompa sângele prin ele. Acest lucru contribuie la menținerea la valori normale a tensiunii arteriale.

Fisticul

Nucile și migdalele, consumate fără sare, pot reprezenta o sursă importantă de grăsimi sănătoase care ajută la buna funcționare a inimii. Dar în cazul tensiunii arteriale ridicate, cea mai bună alegere o constituie fisticul. Se pare că fisticul are cel mai puternic efect de scădere a tensiunii arteriale.

Rodiile

Consumul regulat de suc de rodie poate contribui la menținerea la valori normale a tensiunii arteriale. Dar trebuie să ai grijă la cantitatea de zahăr care vine la pachet. De asemenea, sucurile nu conțin fibrele pe care le are fructul neprelucrat. Asigură-te că adaugi fibre din celelalte mâncăruri pe care le consumi, pentru a menține sănătatea inimii dat și corecta funcționare a aparatului digestiv.

Uleiul de măsline

Folifenolii din uleiul de măsline sunt antioxidanți cu rol protector, care îmbunătățesc activitatea vaselor de sânge și le ajută să rămână elastice. Uleiul de măsline este alegerea perfectă pentru grăsimi sănătoase. Folosește-l în locul untului, a uleiurilor vegetale sau a uleiul de rapiță.

Legumele și leguminoasele

Consumul zilnic de mazăre, linte sau fasole poate contribui la menținerea valorilor tensiunii arteriale sau chiar la reducerea ei. Legumele și leguminoasele sunt o sursă importantă de fibre și sunt un protector natural împotriva bolilor coronariene.

Ciocolata neagră

Conform studiilor realizate, ciocolata neagră, cu un conținut minim de cacao de 50-70%, poate contribui la reducerea tensiunii arteriale, datorită prezenței unui antioxidant, flavanol, care contribuie la creșterea nivelului oxizilor de nitrat.

Dar trebuie să știi că un regim alimentat sănătos nu reduce de unul singur tensiunea arterială. Este foarte important și stilul tău de viață, așa că trebui să ai o greutate optimă, să faci sport în mod regulat și să respecți recomandările pe care ți le face doctorul tău.