Chiar și cei care s-au obișnuit cu bucătăria cu specific grecesc pot avea tendința să comande mereu același lucru, ratând experiența culinară deosebită creată de varietatea preparatelor și a combinațiilor de arome din fiecare fel de mâncare. Indiferent dacă mergi cu familia sau prietenii cu siguranță fiecare va găsi ceva pe placul lui, iar aromele aparte și conversația plăcută vor crea o atmosferă specială. Cu siguranță ai mâncat gyro și sos tzatziki, dar există și alte opțiuni cel puțin la fel de gustoase, care te mențin sănătos.
Iată ce ar trebui să încerci data viitoare când mergi la un restaurant cu specific grecesc:
1. Papoutsakia
Numele acestui preparat înseamnă „pantofiori”, iar forma lui se potrivește denumirii alese. Este pregătit din vinete umplute cu brânză și carne tocată de vită. Se servește cu sos bechamel.
2. Loucanico
Este cuvântul grecesc pentru „cârnat”, iar în varianta tradițională seamănă foarte mult cu chorizo din Spania și este foarte condimentat. Are un conținut mai ridicat de grăsimi, deci este o idee bună să-l comanzi ca aperitiv și să-l împarți cu ceilalți.
3. Dolmades
Numele sună exotic, dar este foarte probabil să fi gustat deja aromatele boabe de struguri umplute la diferite evenimente. Reacțiile la acest preparat sunt diferite, fie este adorat din prima clipă, fie este respins fără a i se da vreo șansă.
Este un aperitiv foarte sănătos, boabele de struguri fiind umplute cu orez și condimente, apoi fierte în zeamă aromată.
În unele cazuri se adaugă și carne de miel, dar acest lucru nu va crește foarte mult numărul de calorii.
4. Skordalia
Este un sos tradițional preparat din piure de cartofi și usturoi, servit alături de pita sau legume. Dacă vrei să eviți kilogramele în plus este recomandat să alegi varianta cu legume. Bucură-te de gustul bun și savurează acest sos delicios.
5. Saganaki și Saganaki pe bază de creveți
Deși poți avea impresia că sunt preparate asemănătoare, de fapt denumirea de „saganaki” denotă tipul de tigaie utilizat pentru a realiza rețeta. Orice preparat obținut folosind tigaia denumită „sagani” se numește de obicei „saganaki”. Astfel, „Saganaki” simplu înseamnă brânză rumenită în ulei, în timp ce Saganaki pe bază de creveți este preparat din felii de roșie, ceapă, brânză feta, usturoi și creveți.
Varianta cu brânză are un conținut ridicat de grăsimi saturate, dar cea care conține creveți este utilă pentru a te menține în formă.
Nu ezita să o alegi când mergi într-un astfel de local.
6. Pastitsio sau Mousaka
Amândouă sunt preparate la cuptor. Pastitsio este considerat o lasagna în stil grecesc, fiind realizat în straturi diferite de paste, carne de miel sau de vită, pastă de tomate și sos bechamel. Mousaka este preparată din carne și un sos cremos.
Sosul bechamel va adăuga calorii și grăsimi, la fel ca și cel cremos, așa că dacă vrei să te răsfeți cu aceste preparate este indicat să renunți la aperitiv și desert.
7. Souvlaki
Poate conține carne de pui, porc, miel sau vită, care vor fi servite pe platou sau sub formă de sandviș. Este o opțiune sănătoasă pentru că este o combinație de legume, carne slabă, pita și sos pe bază de iaurt.
8. Pikilla
Este un aperitiv format din carne prăjită sau la grătar. În unele cazuri poate conține pește. Este recomandat să eviți variantele prăjite combinate cu sosuri grase și să le alegi pe cele care conțin carne rumenită la grătar.
9. Taramosalata
Este o cremă realizată din icre de pește, servită drept aperitiv. Dacă nu o consumi prea des nu îți va periclita silueta.
Deși conține o cantitate ridicată de grăsimi este vorba despre acizi grași de tip Omega-3, deci nu trebuie să-ți faci probleme din cauza nivelului de colesterol.
10. Briam (Tourlou)
Este un mix de legume rumenite la grătar. Nu rata acest deliciu cu puține calorii și multe vitamine, preparat în stil mediteranean.
11. Gigandes
Reprezintă boabe de fasole rumenită, fiind o sursă importantă de fibre și nutrienți. Alege-l ca garnitură și nu vei fi atât de tentat să comanzi alte alimente nesănătoase.
12. Baklava, Galaktoboureko, Kataifi Ekmek și Bougatsa
Toate aceste deserturi grecești sunt obținute prin combinarea aluatului filo cu miere și nuci crocante. Sunt foarte dulci și destul de greu de digerat. Este ideal să le savurezi mai rar pentru a evita acumularea caloriilor în exces, dar merită să guști din când în când.