Există alimente care sunt aparent inofensive și pot face parte dintr-o dietă echilibrată, însă determină apariția unor efecte neașteptate. Este util să știi care pot fi efectele mai ciudate pentru a nu te îngrijora fără motiv.
Iată care sunt efectele mai puțin cunoscute ale unor alimente pe care le consumi des:
1. Sparanghelul modifică mirosul urinei
Zvonurile sunt adevărate. Consumul de sparanghel poate face urina să miroasă mai ciudat. Acest efect se datorează compoziției de acid, care în timpul digestiei este transformat de organism în compuși pe bază de sulf. Aceste particule chimice vor schimba mirosul urinei, mai ales dacă ești într-un climat cald.
2. Sfecla roșie și fructele de pădure pot face urina roz
Dacă tocmai ai observat că urina are o culoare neobișnuită după ce ai consumat aceste alimente, nu te speria. Cercetătorii de la Harvard au demonstrat că murele, zmeura și sfecla roșie pot face urina roz sau roșie.
Efectul este temporar, dar dacă problema persistă chiar și după ce nu le mai consumi este indicat să te programezi la un consult.
3. Morcovii dau pielii o nuanță de portocaliu
Deoarece conțin o cantitate ridicată de beta-caroten, consumul excesiv de morcovi poate da pielii o culoare portocalie. Nuanța este vizibilă mai ales la nivelul palmelor, pe tălpi și în jurul linilor de expresie. Din fericire se întâmplă destul de rar și ar trebui să mănânci 10 morcovi pe zi timp de cel puțin 2 săptămâni pentru a declanșa acest efect secundar.
4. Lemnul dulce face scaunul negru
O schimbare de culoare sau de consistență poate fi legată de meniul zilnic. În cazul în care consumi lemn dulce, afine sau iei suplimente de fier, poți observa că scaunul este negru.
5. Coloranții artificiali pot modifica imprevizibil culoarea scaunului
Dacă ai mâncat o porție mai mare dintr-un aliment care conține coloranți artificiali, este posibil ca scaunul să aibă o culoare imprevizibilă. Glazurile, jeleurile sau alte bomboane pot avea acest efect.
6. Bananele aplatizează stomacul
Te chinui de câteva zile să încapi în jeanși, dar după ce ai mâncat o banană observi că deodată este mult mai ușor să închizi fermoarul? Acest fruct conține o cantitate importantă de potasiu, reglând nivelul de sodiu din organism și eliminând eficient balonarea și gazele acumulate. Este soluția pentru a obține abdomenul plat pe care ți-l dorești fără să renunți la gustul bun.
7. Friptura de curcan te trimite la culcare
Deși este foarte consistentă și combate cu succes poftele alimentare, un sandviș cu friptură de curcan nu este cea mai bună idee pentru masa de prânz. Carnea de curcan conține triptofan, aminoacidul care îți dă o stare de somnolență.
Același efect îl au și carnea de pui, migdalele, fasolea și peștele gras.
8. Ciocolata neagră te protejează de gripă
Potrivit studiilor de specialitate, ciocolata neagră previne schimbarea stării de dispoziție, reduce stresul, favorizează relaxarea și stimulează sistemul imunitar. Iată noi motive pentru a savura în tihnă câteva pătrățele de ciocolată!
9. Fructele acide stimulează nevoia de a urina
Ai senzația că trebuie să mergi mereu la toaletă? Ei bine, ceea ce mănânci poate determina această stare. Portocalele, clementinele, mandarinele, grepfrutul, ananasul sau roșiile au un conținut ridicat de acid, ceea ce înseamnă că provoacă o iritație la nivelul vezicii urinare și vei avea impresia că trebuie să mergi foarte des la toaletă.
10. Mărarul relaxează tractul digestiv
În cazul persoanelor care suferă de sindromul de colon iritabil, mărarul poate fi un remediu rapid. Reduce durerile și crampele, favorizând o digestie optimă.
11. Guma creează gaze și te balonează
Este adevărat că te ajută să reduci consumul de calorii, iar gustul mentolat te va face să te gândești la altceva în afară de prăjituri sau chips-uri, însă mestecatul gumei favorizează înghițirea aerului, ceea ce va cauza gaze și balonare. Dacă ți se pare că ai un abdomen mai proeminent după ce mesteci gumă, cu siguranță nu este doar în mintea ta.